Proračun

Mostar odlučio o vlasti, ali ne i o džepovima

Iako će Mostar nakon 12 godina dobiti novu vlast, gotovo je izvjesno da ipak Gradsko vijeće Mostara neće usvojiti proračun grada za sljedeću godinu.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2020. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine glasački listići s nekoliko biračkih mjesta ponovo se broje, ovaj put u Sarajevu. Iako će Mostar nakon 12 godina dobiti novu vlast, gotovo je izvjesno da ipak Gradsko vijeće Mostara neće usvojiti proračun grada za sljedeću godinu.

Određeni glasački listići se logički i matematički, kako nam je potvrđeno, nisu uklopili u obrazac, što je utjecalo na odluku o ponovnom brojanju glasova, ovaj put u Sarajevu.

Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, rekao je za BHRT kako je na zadnjoj sjednici glasovao protiv ove naredbe.

''Sve ove aktivnosti trebale su biti završene 22. prosinca, kada je u Mostaru bilo ponovno objedinjavanje rezultata u GIP-u'', rekao je Rogić.

Video: CIK odlučio da ponovo broji glasove sa nekoliko biračkih mjesta u Mostaru

Boris Čerkuč, mostarski novinar i kolumnist portala Bljesak.info kaže kako će pitanje gradonačelnika biti još lagano, kakvih ima.

''Sva ostala pitanja gdje se traži dvotrećinska većina, od izmjene statuta, budžeta, to će biti povuci-potegni. Čak i sa širom koalicijom teško da će to biti lagan posao'', kazao je Čerkuč.

A već sada se povlači pitanje proračuna, kojega su godinama zbog nepostojanja vijeća, po odobrenju Parlamenta Federacije BiH, donosili gradonačelnik i načelnik za financije. To bi trebao biti posao novog.

Aner Žuljević, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kaže kako je problematično što je da je Vlada FBiH donijela odluku da kompletan proračun za 2021. godinu donesu dva čovjeka.

''To je za nas neprihvatljivo, mi smo imali izbore, dobili smo 35 vijećnika i smatramo da je dovoljno vremena do 31. ožujka da se konstituira gradsko vijeće i da se napravi transparentan i pošten proračun'', istaknuo je Žuljević.

Dok Žuljević smatra da federalni parlament treba donijeti privremeni proračun do ožujka, iz Vlade Federacije BiH naglasili su da samo donošenjem godišnjeg proračuna neće biti ugroženo financiranje Mostara.

''Uzimajući u obzir iskustva na posljednjim izborima (2012. godine) kada je u pitanju kašnjenje u procedurama potvrđivanja mandata vijećnika, izboru Predsjednika i potpredsjednika, a poslije i Gradonačelnika Grada Mostara, ukoliko se ne donese proračun, bit će ugroženo financiranje Grada Mostara. Iz navedenih razloga pristupilo se hitnoj izradi zakona o dopunama Zakona o proračunima u Federaciji BiH, kako bi se omogućilo redovno proračunsko financiranje iz nadležnosti Grada Mostara'', navedeno je.

Ako zakon bude usvojen značit će da će, bez obzira na održane izbore i moguće brzo zasjedanje Gradskoga vijeća, proračun za grad Mostar za iduću godinu, u ime vijećnika, i ove godine donijeti netko drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close