Roka nema

Mostar: Nitko ne zna kad će most...

Vijesti / Politika | 08. 01. 2016. u 11:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska uprava Grada Mostara ne može sa sigurnošću reći kada će se okončati proces javne nabavke za završne radove na mostu Avenija – Sutina kao i na prilaznoj cesti nakon čega bi sredstva trebala biti dostupna.

''Završni radovi na izgradnji mosta bi trebali biti okončani u roku od 90 dana po okončanju javne nabavke za izvođenje radova i potpisa ugovora s odabranim izvođačem”, rečeno je za Dnevni list iz Gradske uprave.

Ukupna vrijednost projekta završetka radova na mostu iznosi oko 1.869.000 KM. Vrijednost projekta dovršetka izgradnje mosta iznosi 524.000 KM, pristupne ceste 785.000 KM, a pješačke pasarele 560 tisuća KM, navele su mostarske novine podsjećajući kako se most počeo graditi 2008., te da je u 2013. godini završena armirana betonska konstrukcija mosta i pristupna cesta iz pravca Ulice Kralja Tomislava.

Radovi koji su obavljani na izgradnji mosta izvedeni su u okviru raspoloživih financijskih sredstava koji su osigurani iz proračuna Grada Mostara i dijelom od strane Vlade FBiH.

''Obzirom da je došlo do dopune prvobitnog projekta kojim je izvršeno usklađivanje sa postojećim stanjem, povećane su i dimenzije samoga mosta. Samim povećanjem dimenzija mosta prvobitno planirana sredstva su bila nedovoljna za završetak svih radova. U okviru odobrenih sredstava izvedeni su svi radovi na izgradnji armiranobetonskih radova nosive konstrukcije mosta a preostali radovi na instalacijama i asfaltiranju prometne konstrukcije mosta će se financirati kroz dodatna sredstva'', kazali su iz Gradske Uprave.

Vlada FBiH je, navodi Dnevni list, odobrila sredstva za izgradnju lokalne ceste Avenija – most – ulica Maršala Tita i završni radovi na mostu preko Neretve u Mostaru. Riječ je o sredstvima naplaćenim izdavanjem GSM licence za 2012. i 2014. godinu.

''Ista sredstva se ne uplaćuju na račun Grada Mostara po automatizmu već postaju operativna nakon što se provede propisana metodologija o načinu provedbe sredstava od strane Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Propisanom metodologijom je predviđeno da se odobrena sredstva proslijede nakon što Ministarstvo odobri potpis Ugovora po okončanju procedure javne nabavke radova a u skladu s privremenim situacijama za izvedene radove'', navedeno je iz Gradske uprave Dnevnom listu.

Hasan Pekušić, vlasnik tvrtke HP Investing koja bi trebala biti zadužena za završne radove, rekao je kako mu nitko nije odgovorio na potpisani ugovor.

''Ja sam taj ugovor potpisao, ali nikada mi natrag nije stigla pismena potvrda, tako da još uvijek ne posjedujem informacije kada bi se trebali započeti završni radovi na mostu, kazao je Pekušić.

Podsjećamo, Pekušić je još u veljači prošle godine za portal Bljesak.info rekao kako je ''do Grada''.

Kopirati
Drag cursor here to close