Izbori

Mostar: Nada se naumirala i ruke su se naprale

Mostarci, koji su posljednji put glasovali 2008. godine, gledaju kako se između priča o uvjetima, upere prsti u krivca. Dovelo je to da se grad našao u potpunom kaosu, da javna poduzeća rade ali ne zadovoljavaju potrebe grada niti kome odgovaraju...
Vijesti / Politika | 08. 05. 2020. u 12:38 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nada umire zadnja i tako godinama. Mogao bi to biti sažetak reagiranja na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o tome da će lokalne izbore Mostar još jednom pričekati.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo, raspisavši lokalne izbore za listopad ove godine, objavilo je kako će se izbori za vijećnike u Vijeću grada Mostara raspisati po stjecanju neophodnih uvjeta za raspisivanje i održavanje izbora.

Ruke se godinama peru

Ti uvjeti se traže već godinama, a Mostarci, koji su posljednji put glasovali 2008. godine, gledaju kako se između priča o uvjetima, upere prsti u krivca. Dovelo je to da se grad našao u potpunom kaosu, da javna poduzeća rade ali ne zadovoljavaju potrebe grada niti kome odgovaraju za (ne)rad.

Grad se ne obraća svojim sugrađanima ni kad je najteže, građani slušaju medijske priče i službenu šutnju o nezakonitostima a gradske službe redovito šute pred medijima i oglase se samo onda kad trebaju potvrditi da netko negdje ima dozvolu iako Gradskog vijeća – tog neiscrpnog ''sapuna'' za pranje ruku – nema.
Ruke se godinama u Mostaru peru. Tako SDA navodi kako ona u svojim redovima ne vidi krivca za to što još nije došlo do dogovora o načinu biranja vijećnika u Mostaru te provedbi sudskih presuda koje govore da Mostar mora birati, a Mostarci imati mogućnost da budu birani.

''Onima koji javno iznose mišljenja da se dugogodišnja politička kriza mogla riješiti nekakvim 'laganim dogovorom' i da je nepostizanje dogovora navodno 'u interesu SDA', želimo poručiti da ne obmanjuju javnost šupljim teorijama zavjere u nastojanju da prikupe jeftine političke poene'', kaže se u priopćenju za javnost mostarskog ogranka SDA.

Širi okvir političke krize

Iz te stranke kažu da je Mostar ''ne svojom voljom uvučen u širi okvir političke krize u BiH i to nikako nije bila ideja SDA, bez obzira koliko se neki trudili da stave znak jednakosti i odgovornosti između različitih stranka''.
Iz mostarskog Gradskog obora HDZ-a BiH za Bljesak.info kažu kako je općepoznata činjenica kako je sadašnji većinski sastav Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nezakonito imenovan, kroz, kako navode, ''nesretnu parlamentarnu diverziju u ožujku ove godine''.

''I takav, nelegalan većinski sastav SIP-a je istina raspisao lokalne izbore, ali pravo je pitanje danas: kakve i na temelju čega? Ono najbolnije za Mostar, lokalni izbori nisu raspisani, što predstavlja sramotu za dio Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, kao jedinog zakonodavnog tijela koje ima ovlasti i punu odgovornost ovo pitanje konačno riješiti'', navodi mostarski HDZ BiH.

Gradski odbor SDA Grada Mostara naveo je kako izražava žaljenje što SIP BiH nije raspisao lokalne izbore i za Gradsko vijeće Mostara, ali i smatra da je vrlo važno što je SIP ostavio mogućnost da do izbora u Mostaru, ipak, dođe.

Dogovor nije u cilju

''Stav SDA u pregovorima je bio od početka jasan i baziran na čvrstom opredjeljenju da se do izbora konačno mora doći, jer Grad i njegovi građani ne mogu više čekati. SDA je tražila kompromisno rješenje i nije izbore u Mostaru pretpostavljala nekim drugim pitanjima u BiH'', navodi stranka.

Da će do izbora ipak doći u ovom ciklusu smatra i Irma Baralija, članica Naše stranke koja je dobila tužbu protiv BiH pred sudom u Strasbourgu zbog Mostara.

''Iako izbori već treći izborni ciklus nisu raspisani za Mostar, to još uvijek ne znači da se ne mogu raspisati ove godine. Naime, rok predviđen presudom Suda u Strasbourgu teče do 29.7., dakle Parlament BiH sve do tog datuma može riješiti pitanje Mostara. Malo je vjerovatno da će se to desiti, vjerojatnije je da će Ustavni sud, po isteku roka, dakle u kolovozu i rujnu nametnuti privremeno rješenje kako bi SIP mogao raspisati izbore koji bi se onda mogli desiti početkom naredne godine. U svakom slučaju, izbora u Mostaru će biti uskoro!'', uvjerena je Baralija koja je presudu u Strasbourgu dobila jer su joj uskraćena prava zajamčena Europskom konvencijom o ljudskim pravima jer joj je više od deset godina onemogućeno glasovati u gradu u kojem živi.

Čelnik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž, kaže za Bljesak.info kako se nije mogla ni donijeti drugačija odluka budući da nije došlo do izmjena dijela izbornog zakona koje je osporio Ustavni sud, a tiču se izbora u Mostaru.

''U pravilu, to se trebalo dogoditi u Parlamentarnoj skupštini BiH, slijedom dogovora stranaka, no nije se dogodilo, niti će se dogoditi. Jednostavno HDZ-u i SDA-u nije u cilju dogovor i to su jasno pokazali svih ovih proteklih godina, jer oni imaju sad komotnu situaciju da bez ikakvog ispita odgovornosti mogu raspolagati Proračunom i Gradskom upravom kako ih je volja. Recentni slučajevi izdavanja građevinskih dozvola, upošljavanja rodbine i prijatelja u gradskoj administraciji, netransparentnog utroška proračunskog novca, malverzacija oko komunalija i dr. ponajbolje pokazuju kako se njima i zašto ne žuri'', smatra Raguž.

Mukotrpan proces

No, iz HDZ-a BiH kažu kako je njihov tim ''kroz mukotrpan proces pregovora učinio golemu uslugu Parlamentarnoj skupštini države u proteklih nekoliko godina''.

''Iz pregovora su proizašla dva modela izbornih pravila, dogovorena s puno pažnje za svaku od uključenih strana u mostarskoj Gradskoj vijećnici, kao domaće rješenje i konačan kompromis po kojem bi se izbori u Mostaru mogli održati, a da isti u potpunosti implementiraju Odluku Ustavnoga suda BiH kojom su dotadašnja OHR-ova nametnuta izborna pravila za Mostar prestala postojati, pa i kasniju presudu Europskog suda za ljudska prava'', kažu za Bljesak.info iz mostarskog HDZ-a.

SDA, koja je upomoć više puta prizvala OHR, je pak stava da tu stranku ne zanimaju nikakvi paketi i ''da se treba nastaviti s naporima da se dođe do rješenja, jer za to još uvijek ima vremena''.

''Treba apsolutno sve učiniti da do dogovora dođe kroz Parlament BiH. Ako se to, ipak ne dogodi, GO SDA Mostar smatra, kako svoj dio odgovornosti na osnovi presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga može i mora preuzeti Ustavni sud BiH, jer ova sudska institucija ima mandat da razriješi ovaj politički Gordijev čvor. Želimo i sve političke partnere i stranke u gradu i BiH, pozvati na dodatne napore, kako bi se rješenje za Mostar konačno pronašlo i Grad izveo iz svojevrsne slijepe ulice. Pojačan angažman, SDA očekuje i od predstavnika međunarodne zajednice - diplomata, ali i ureda OHR-a koji je svojevremeno i nametnuo Statut, koji je u nekim dijelovima proglašen neustavnim'', navela je stranka.

Folklor

Raguž smatra da, ako i dođe do nekih sastanaka, da će do njih doći ''čisto radi folklora'', ali da dogovora neće biti.

''Vrlo vjerojatno će se čekati rokovi Ustavnog suda koji će se, proglasiti nenadležnim i lopticu prebaciti na SIP, koji će donijeti neku privremenu, ali trajnu, odluku o izbornim pravilima za Mostar, kao što je to bio slučaj s Općim izborima nakon Odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić'', rekao je Raguž.

Baralija pak smatra da će stranke u Mostaru krenuti u novi krug pregovora.

''Znam da će Naša stranka preko svojih zastupnika i zastupnica u Parlamentu BiH tražiti što prije tematsku sjednicu o Mostaru, kako bi se omogućila i posljednja prilika u ovoj instituciji za javnu i otvorenu diskusiju o svim mogućim rješenjima za Mostar, u cilju izglasavanja jednog'', rekla je za Bljesak.info.

HDZ BiH navodi kako ostaju pri stavu da mostarski lokalni izbori jesu kategorički imperativ i predstavljaju civilizacijsko pitanje.

''U tom kontekstu onda i prihvaćamo svoju krivicu što uporno zastupamo implementaciju Odluke Ustavnoga suda, tražimo pravednu zastupljenost sva tri naroda i ravnomjernu proporcionalnu zastupljenost svake od izbornih jedinica, i želimo svojim sugrađanima osigurati da biraju i budu birani na pravedan i civiliziran način'', naveo je mostarski ogranak HDZ-a.

Političko natezanje oko Mostara traje toliko dugo da su građani i zaboravili da žive u gradu slučaju, iako se mnogi žele riješiti te titule. Pregovaranja na svim razinama tijekom svih ovih godina je bilo. Čak je i s najviših razina rečeno da je dogovor za Mostar postignut.

Molitva

Visoka politika u liku Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, kada priča o Mostaru kaže kako ne otvaraju nove krize. I u pravu su jer je Mostar stara kriza.

Čović je još 2014. godine u intervjuu za Bljesak.info rekao kako je rasplet u Mostaru dogovoren sa SDA.

''Čak smo dogovorili odnose dvije županije, Središnja Bosna i ova ovdje u Mostaru, da bude sustav ogledala'', rekao je tada Čović.

Izetbegović je u listopadu prošle godine, nakon sastanka izaslanstava HDZ-a i SDA, poručio da će se ''izbori u Mostaru održati u listopadu.

Onda je sve utihnulo. Samo su odzvanjale molitve visokog predstavnika koji je rekao da moli Boga da se sadašnjem gradonačelniku ništa ne dogodi.

Grad do tada puni crne rupe najcrnjih rekorda. Građani su postali hladnokrvni na sve ono što im grad ne može priuštiti. Sportska dvorana je postala filmska priča, prometnice u Mostaru, iako novca za to ima, liče na ceste u najzabačenijim mjestima zemalja kojima smo se do sada smijali, a upravljanje otpadom, iako i za to ima novca, posebna je priča u kojoj je, kao i u mnogim mostarskim pričama, glavni lik netransparentnost.

Što kažu građani?

Građani, koji najviše trpe to što grad, koji tapka na mjestu, ne može odgovoriti potrebama grada i građana a sve uz oprane ruke uz mantru o Gradskom vijeću koja se izvlači po potrebi, nemaju više nikakve nade.

Tako je anketa portala Bljesak.info, u kojoj je sudjelovalo 5.514 ljudi, pokazala kako veliki broj njih sumnja da će se izbori održati. Njih 2.937 smatra da izbora neće biti ove godine, njih 1.166 to uopće ne zanima dok ostatak, njih 1.411, smatra da će se izbori održati.

Kopirati
Drag cursor here to close