Waser

Mostar je primjer kako politika koči napredak

Vijesti / Politika | 03. 07. 2014. u 08:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar je primjer kako politička klasa aktivno podriva napredak u BiH. Nakon rata, Mostar se razvio u dva politički zasebna područja – jedno dominantno bošnjačko i jedno dominantno hrvatsko – a ratne crte su ostale kao granice između tih područja'', napisao je prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH i supervizor za Brčko Tamir Waser u kolumni objavljenoj u Dnevnom listu.

U 2004. godini, nakon opsežnih međunarodnih napora na stvaranju funkcionalnog i jedinstvenoga grada Mostara, zbog nespremnosti stranaka koje su bile uključene u rad Komisije za Mostar da postignu konsenzus po određenim pitanjima, tadašnji visoki predstavnik bio je prisiljen sam donijeti rješenje, napominje u tekstu Wase .

Situacija se mogla izbjeći

''Od samog početka, lokalne stranke, pod vodstvom SDA i HDZ-a BiH, krivile su Statut za probleme u Mostaru, a istovremeno ga nisu u potpunosti provodile. Nikada mu nisu dale šansu propisno funkcionirati. Ako im se Statut nije sviđao, mogle su ga mijenjati. Gradsko vijeće je uvijek imalo ovlasti mijenjati Statut ako je imalo bolju ideju o tome kako organizirati grad. Ali, umjesto da rade na unaprjeđenju prilika u gradu za sve građane, politički lideri su krivili međunarodnu zajednicu za probleme ovoga grada, istovremeno se vrlo dobro pobrinuvši za same sebe'', kaže Waser i dodao je da su se, dok su se građani Mostara borili da ponovo izgrade u ratu devastirane objekte, politički lideri, iz oba naroda, njihovi prijatelji i obitelji prilično dobro materijalno osigurali.

''Skoro dvije godine ovaj grad je bio bez funkcionalnog Gradskog vijeća. To je rezultiralo reduciranim uslugama građanima, poteškoćama u investiranju i nemogućnošću otvaranja novih radnih mjesta. To je situacija koja se u potpunosti mogla izbjeći. U 2010. godini, Ustavni sud BiH donio je odluku da su određene odredbe u sustavu za izbor Gradskog vijeća neustavne.Ali, ni jedna politička stranka nije poduzela nikakve mjere da riješi ovo pitanje. Nakon što su se više od šest godina žalili kako je OHR pogriješio nametnuvši Statut gradu, oni su zahtijevali da OHR riješi problem, umjesto da iznesu vlastite ideje'', naveo je zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Odbijanja SDA i HDZ-a

Dodao je kako je njegov prethodnik u OHR-u otpočeo je proces posredovanja u iznalaženju rješenja za ovaj problem.

''Na samom početku većina stranaka se složila s izvjesnim principima, od kojih je najvažniji bio taj da će Mostar ostati jedinstven grad, uz određen stupanj kontrole ispod razine grada. Ali SDA i HDZ BiH su od samog početka odbijale ozbiljno se angažirati u ovom procesu. Na kraju je šest stranaka u suradnji s OHR-om utvrdilo okvirni dokument koji je mogao služiti kao osnova za daljnje razgovore. Dokument je predviđao multietnička izborna područja čije granice su prelazile rijeku, s povećanim odgovornostima za gradska područja. To je bio dobar početak i lokalni dužnosnici koji su pomagali u pregovorima preuzeli su velike osobne rizike. Nekolicini njih su upućivane prijetnje zbog toga što su radili na ovom planu. Ali, ovo nije odgovaralo strankama SDA i HDZ BiH'', naveo je i dodao kako su one željele više za sebe.

''Već duže od godinu dana nijedna od ove dvije stranke nije željela ozbiljno razgovarati. Predlagali su neizvodive ideje, ideje koje nisu u skladu s Ustavom Federacije, ideje koje ne mogu privući dovoljnu potporu u Parlamentu. Nijedna stranka nije predložila viziju za Mostar korisnu za sve, u kojoj bi se vidjelo kako se grad može razvijati i prosperirati i služiti kao pokretač rasta'', naveo je dodavši kako su se usredotočili samo na to koji model bi im osigurao kontrolu nad najvećim resursima, umjesto da se fokusiraju na to kako izgraditi bolji Mostar za buduće generacije.

Pomirenje s prošlosti

''Središnje izborno povjerenstvo je konstatiralo da je još uvijek moguće održati izbore u Mostaru u isto vrijeme kada i opće izbore, ukoliko se pravni okvir uspostavi do 12. kolovoza. Još uvijek ima vremena da Parlament djeluje. Imajući u vidu kratak rok, najbolja opcija bi bila da Parlamentarna skupština BiH usvoji amandmane na Izborni zakon, koji će vrijediti za ove izbore, kako bi se ove godine održali izbori za Gradsko vijeće koje bi imalo mandat do 2016. godine. Glavni zadatak tog vijeća bio bi da se usvoje potrebne izmjene Statuta i izradi funkcionalan okvir za upravljanje Mostarom. To nije tako teško ako bi se stranke ozbiljno angažirale i ostavile po strani svoje maksimalističke stavove'', napisao je Waser.

Srebrenica, Brčko i Mostar, navodi dalje, simboliziraju ono što ovoj zemlji treba da bi se razvijala i bila uspješna.

''Pomirenje s nasljeđem iz prošlosti, jačanje ekonomskog rasta, borba protiv korupcije i stavljanje potreba građana ispred financijskih interesa političara. Ništa od toga nije lako, ali ja sam se susretao s građanima ove zemlje iz svih naroda koji su to spremni raditi. Međutim, ukoliko ti pametni, napredni, kreativni građani ne preuzmu aktivniju ulogu u oblikovanju budućeg pravca kojim će ići ova zemlja, ne trebaju očekivati da netko drugi to uradi umjesto njih'', napisao je, između ostalog, Waser.

Inače, Waser i Valentin Inzko uputili su pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH kako bi apelirali na njih da usvoje pravni okvir kojim bi se osiguralo održavanje izbora u Mostaru ove godine

Kopirati
Drag cursor here to close