Lista za 11. izbornu jedinicu

MOST predstavio kandidate za dijasporu: Raspudić i Raguž pred novinarima

Uz Raguža, na listi MOSTA za 11. izbornu jedinicu su: Ivana Ćubela, Tvrtko Milović, Vesna Šunjić, Ivica Brešić, Mirko Vasilj, Danijela Prce, Daniel Rezo, Monika Zovko, Slaven Bevanda, Kristina Mandić, Tomo Bandić, Dragana Džalto, Dalibor Ravić
Vijesti / Politika | 12. 06. 2020. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Mosta u petak su predstavili svoju listu za 11. izbornu jedinicu - dijasporu i suradnju s Hrvatskom republikanskom strankom te poručili hrvatskim državljanima izvan Hrvatske da konačno mogu birati autentične i karakterne predstavnike.

"Možemo reći da će ovim savezom hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i dijaspori konačno imati autentične, karakterne i suvisle predstavnike koji će u Hrvatskom saboru zastupati interese hrvatskog naroda u BiH i dijaspori", poručio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici.

Dodao je da će boriti se za jednakopravnost i upozoravati na korupciju, klijentelizam i nepotizam koji je, kako je rekao, "svima vidljiv kod hrvatskih predstavnika u Bosni i Hercegovini".

S obzirom da dijaspora u nekim državama, zbog koronakrize, neće moći glasati na parlamentarnim izborima 5. srpnja, kandidat na listi Mosta Nino Raspudić ustvrdio je da "reakcije premijera Andreja Plenkovića pokazuju nastavak HDZ-ove politike prezira prema Hrvatima izvan Hrvatske".

"Promatraju ih kao intelektualno potkapacitirano biračko tijelo koje će im osigurati tri mandata bez obzira što oni čine", ustvrdio je. Rekao je i da dijasporu i njihove investicije u Hrvatskoj nitko ne želi jer to remeti neke ustaljene sheme.

Raspudić: Nećemo dopustiti da se BiH pretvori u srpsko-bošnjačku federaciju

Ustvrdio je također da se Bosna i Hercegovina sve više pretvara u srpsko-bošnjačku federaciju.

"To nećemo i ne želimo dopustiti", poručio je, dodavši da je Hrvatska dužna miješati se u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine onda kada su daytonska načela narušena, a to je nametnutim promjenama izbornog zakona.

Raspudić je rekao da su pri biranju partnera u dijaspori tražili "čiste, čvrste i mlade ljude", beskompromisne borce za ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, a ne, kao je rekao, "pseudohrvatsku oporbu Draganu Ćoviću" koja je "spremna za siću prodati se sarajevskoj politici i biti njihove marionete".

"Hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske konačno imaju alternativu. Pozivam ih da - unatoč svemu što je učinjeno da izlaznost bude što manja, unatoč tome što u nizu zemalja neće biti moguće glasati i što se ne omogućuje dopisno glasanje - da izađu i iskoriste svoje pravo i ne daju da ih se spriječi", poručio je Raspudić.

 

Na pitanje što misli kako će proći u II. izbornoj jedinici gdje su mu protukandidati Miroslav Škoro i Gordan Jandroković, kratko je odgovorio: "Škoro se dvaput učlanio u HDZ, Jandroković jedanput, a ja niti jednom".

Raguž: Hrvati u BiH prvi put mogu glasati za one koji će brinuti o njihovim realnim problemima

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž rekao je da su pristali na suradnju s Mostom jer je "po prvi put u povijesti Sabora jedna politička opcija iz Hrvatske ispoštovala politički subjektivitet Hrvata u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu".

Rekao je da je hrvatski narod u BiH obespravljen "ne samo djelovanjem međunarodne zajednice, djelovanjem unitarističke politike Sarajeva i separatističke politike iz Banja Luke, nego i djelovanjem koruptivno klijentelističke i neokomunističke politike aktualnog političkog vodstva Hrvata u BiH".

"Po prvi put Hrvati u BiH i iseljeništvu sada mogu glasovati za ljude koji će jasno i artikulirano brinuti se o realnim problemima s kojim žive", poručio je.

Imena

Uz Raguža, na listi MOSTA za 11. izbornu jedinicu su:

Ivana Ćubela, Tvrtko Milović, Vesna Šunjić, Ivica Brešić, Mirko Vasilj, Danijela Prce, Daniel Rezo, Monika Zovko, Slaven Bevanda, Kristina Mandić, Tomo Bandić, Dragana Džalto, Dalibor Ravić

Kopirati
Drag cursor here to close