Aktualni sat

Mladi zastupnici FBiH žele približiti politiku građanima

Cilj ovih susreta je promijeniti dosadašnju praksu i poboljšati direktnu komunikaciju mladih izabranih predstavnika s građanima.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2021. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / "Aktualni sat"

Neformalna grupa mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa "Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH".

Prvi "Aktualni sat", direktni razgovor predstavnika civilnog sektora, studenata i medija s mladim parlamentarcima iz cijele Bosne i Hercegovine, održan je jučer u Sarajevu.

Cilj ovih susreta je promijeniti dosadašnju praksu i poboljšati direktnu komunikaciju mladih izabranih predstavnika s građanima, povećati transparentnost te približiti njihov rad i rad parlamenata mladima u Bosni i Hercegovini.

Ova neformalna grupa mladih zastupnika i zastupnica iz FBiH, formirana je u okviru programa "Podrška političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH" koji je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a koji implementira Nacionalni demokratski institut.

Posjeta školama

Zastupnica u skupštini Srednjobosanskog kantona, Suzana Krišto, istaknulo je kako će prva aktivnost grupe mladih parlamentaraca biti posjeta sveučilištima i školama na području cijele FBiH.

"Želimo pokazati da nam je obrazovanje bitno i da nam je bitan svaki kutak BiH. Želimo biti glas mladih u parlamentima i zbog toga ćemo u narednom periodu organizirati posjete studenata kako bismo razmijenili mišljenja, vidjeli fokus njihovih zanimanja ali i problema i odredili ključne pravce djelovanja", dodala je Krišto.

Naglašavajući kako će svaki "Aktualni sat" biti prilika za otvoren dijalog, pitanja i odgovore izvan zastupničkih klupa te razgovor o inicijativama.

Zastupnica u Parlamentu FBiH Lana Prlić pozvala je mlade da prisustvuju ovim događajima.

"U većini slučajeva, mladi ne znaju kako da dođu do zastupnika i zastupnica u parlamentu i zbog toga se osjećaju isključeni iz procesa donošenja odluka. Aktualni sat je odlična prilika da kontinuirano komuniciramo, a ne od izbora do izbora i vjerujem da ćemo uskoro kao rezultat ovih susreta imati nove parlamentarne inicijative", kazala je Prlić.

Strateški ciljevi

"Kroz digitalizaciju i direktniju komunikaciju naše institucije moramo približiti građanima i građankama. To je jedan od strateških ciljeva nas kao grupe mladih parlamentaraca i u tom pravcu ćemo i razgovarati sa mladima u narednom periodu", naveo je zastupnik u skupštini Unsko-Sanskog kantona, Jasmin Musić, te dodao da se raduje ovim susretima u manjim sredinama.

Tijekom razgovora učesnici i učesnice su pokazali veliki optimizam u pogledu buduće komunikacije s građanima i građankama te vjeruju da će i kroz ovakvu suradnju unaprijediti političku kulturu u našoj zemlji i pokazati da postoje političari i političarke koji djeluju u interesu građana i građanki.

Također, imajući u vidu da je riječ o višestranačkoj grupi to je ujedno i dokaz da postoje teme koje se dotiču svakog čovjeka u našoj zemlji i oko kojih postoji konsenzus te na kojima se može zajednički djelovati.

Kopirati
Drag cursor here to close