Tko je antifašist?

Mladi SDP-a prozvali Čovića, u njegovu obranu stala Mladež HDZ-a

Vijesti / Politika | 08. 11. 2021. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Forum mladih Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) uputio je priopćenje povodom posjete Dragana Čovića, čelnika HDZ-a BiH simpoziju antifašista u Krakowu.

Posjeta čelnika HDZ-a simpozijumu o antifašizmu u Krakowu, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, bila bi normalna stvar da se istim slučajem ne radi o vladaru trećine resursa BiH Draganu Čoviću, ističu iz FOM SDP-a BiH.

Kako navode, dugogodišnje odbijanje HDZ-a da glasa za Zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija govori sve o stvarnom stavu prema časnoj antifašističkoj borbi.

"Ipak, pred licem Europe, koja je nastala na antifašističkoj borbi, čak i jedan Čović mora pognuti glavu pred žrtvama i odati počast stradalim. Jasno je da Čović ima dva lica, jedno za europsku javnost i drugu za domaće prilike. Stoga, pozivamo Čovića da slijedi vlastiti primjer antifašizma iz Krakowa i izmijeni nazive ulica po Mostaru, a koje su imenovane po nacifašističkim zločincima iz Drugog svjetskog rata. Upravo oni su slali ljude u koncentracione logore. Ideologija koja ih je poslala tamo i dalje živi kroz revizionistički pristup HDZ-a BiH prema pitanjima prošlosti", stoji u priopćenju Foruma mladih SDP-a.

Ističu kako je, "sramotno da Čović svojim postupcima pred civiliziranim svijetom gazi časnu borbu hercegovačkih partizana, a koristeći političku poziciju predstavlja svoje ideje za ideje cijelog naroda. Forum mladih SDP BiH će uvijek predstavljati drugačiji glas svih naroda u BiH, uključujući glas Hrvata koji su pobjegli trbuhom za kruhom pod vladavinom kriminalne organizacije HDZ BiH".

"Za nas nema sumnje da Hrvate bolje predstavljaju heroji poput Jure Galića ili Ljube Brešana, ali i heroji van Hercegovine poput Franje Kluza ili Rudija Čajevca, koji su željeli potomstvu ostaviti slobodnu višestoljetni teritorij Bosne i Hercegovine da žive zajedno s drugim narodima, dok su Čović i njemu slični tek tajkunska svita, koja će ostaviti jedino svom potomstvu narodne pare, a građanima neizvjesnost i siromaštvo", navodi se u priopćenju FOM SDP-a BiH.

Mladež HDZ-a: Tko o čemu, SDP-ova omladina o antifašizmu i partizanima

Mladež HDZ-a BiH pozvala je Forum mladih SDP-a da konačno krenu baštiniti antifašističke vrijednosti, naprave široku raspravu unutar samih sebe imaju li uopće elemente socijaldemokracije i naprave otklon od praksi koje uobičavaju njihove stranačke kolege.

Iz Mladeži HDZ-a BiH navode kako su nemalo iznenađeni javnim priopćenjem Foruma mladih SDP-a, "kao i mantrama o partizanima, tobožnjem antifašizmu i čemu sve ne". 

Ističu kako mogu razumjeti da se istima ne sviđa njihova politička borba i neodustajanje da BiH bude razvijeno i tolerantno društvo njenih konstitutivnih naroda u kojemu se poštuju različitosti i jednaka ustavom zajamčena prava, kao i da im se ne sviđa njihov predsjednik Dragan Čović koji inzistira na poštivanju Ustava BiH i implementaciji svih odluka, domaćih i međunarodnih sudova kako bi napravili stabilan politički sustav kojeg unitaristi i samoprozvani "ljevičari" žele srušiti.

"Ono što ne možemo shvatiti su javni pamfleti SDP-ove mladeži čiji dužnosnici slave šehide (ne branitelje niti vojnike), a govore o partizanima i multietničnosti?! Ne možemo razumjeti lekcije o antifašizmu (kojima isto služi kao sredstvo, a ne ideal), dok njihovi dužnosnici pozivaju na otvorene međunacionalne sukobe i zazivaju nabavku krstarećih raketa?!

I naposljetku, nemojte molimo vas, vi brinuti za predstavljanje Hrvata. To prepustite Hrvaticama i Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini. Dovoljno ste nam učinili i već tri puta izabrali predstavnika kojeg ste se i sami kasnije odrekli", priopćili su iz Mladeži HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close