Odluka Ustavnog suda

Mjere zabrane kretanja i obaveznog nošenja maski su neustavne

Odluke Kriznog stožera FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski su "miješanje u osnovna ljudska prava i slobode jamčene Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava".
Vijesti / Politika | 22. 12. 2020. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tijekom pandemije koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava.

Elektronskim putem je danas održana redovna 120. sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Doneseno je nekoliko odluka, a ona najrelevantnija za bh. javnost jeste da su odluke Kriznog stožera FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski "miješanje u osnovna ljudska prava i slobode jamčene Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava".

"U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih stožera ministarstava zdravstva", stoji u odluci Ustavnog suda.

Još se navodi da odluka Kriznog stožera Ministarstava zdravstva FBiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je "izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti".

Mjera zabrane kretanja nakon 11 sati do pet ujutru je uvedena 10. studenog usljed porasta broja novozaraženih koronavirusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Nakon donošenja mjera sarajevski odvjetnici su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH te tražili da preispitaju donesene mjere, kao i to da do konačne odluke ukinu mjeru Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close