Neodgovornost obje strane

Mitrović: Moramo formalno-pravno riješiti problem tranzita preko granica

Mitrović ističe da je problem s graničnim prijelazima nastao kao posljedica neodgovornosti obje strane.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2021. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović izjavio je danas da je od jučer dogovoren tranzit teretnih motornih vozila preko spornih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske.

Mitrović ističe da su nastavljene aktivnosti da se i formalno-pravno riješi ovaj problem, te da je s ministrom prometa Republike Hrvatske Olegom Butkovićem dogovorio da se uskladi pravilnik donesen 20. maja, koji nije u skladu s Ugovorom o graničnim prijelazima iz 2013. godine.

''Hrvatska treba novi pravilnik uskladiti s Ugovorom. U ovom trenutku imamo granične prijelaze na kojima je dozvoljen promet roba i putnika, ali nemamo putne pravce kojima je omogućen transport. Izmjenom pravilnika odredit će se putni pravci koji će omogućiti tranzit roba preko Republike Hrvatske, pri čemu će i Ugovor iz 2013. imati svoju punu funkciju '',objasnio je Mitrović.

Ističe da je problem s graničnim prijelazima nastao kao posljedica neodgovornosti obje strane.

''Pravilnik je identičan s odlukom Republike Hrvatske iz 2008. godine koji je definirao putne pravce, odnosno državne ceste kojima se odvija tranzit robe kroz Hrvatsku. U međuvremenu je donesen Ugovor o graničnim prijelazima BiH i Hrvatske i došlo je do raskoraka između putnih pravaca i graničnih prijelaza koji su definirani tim Ugovorom'', kazao je ministar.

Dodao je da s ministrom Butkovićem nije potpisao nikakav pismeni dogovor, već je sve dogovoreno usmeno i zasniva se na dobroj volji hrvatskog ministra da se problem riješi i omogući prijelaz kamiona preko spornih graničnih prijelaza.

''U narednim danima ćemo raditi na tome da se ovaj problem i formalno - pravno riješi. Uvjeren sam da postoji interes Republike Hrvatske da se problem riješi, jer ako bi se ponovo javio otvorio bi mnogo drugih problema koji neće nanijeti štetu samo BiH, nego i Hrvatskoj'', naveo je Mitrović.

Osvrnuo se i na uspostavljanje "Covid putovnice" u BiH, te naglasio da bi sutra trebao biti održan sastanak ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević i entitetskih ministara zdravlja na kojem bi se trebalo riješiti to pitanje.

''To je otvoreno pitanje koje naši predstavnici trebaju riješiti, a mnogo ovisi i od zahtjeva država prilikom prelaska njihovih granica. Vjerujem da Europska unija treba imati jedinstveno stajalište o Covid putovnicama, a mi se trebamo prilagoditi njihovim propisima'', zaključio je Mitrović.

Kopirati
Drag cursor here to close