Tko je nadležan

Misterija u Jasenici: Kopa li se šljunak?

Vijesti / Politika | 03. 10. 2014. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani mostarskog naselja Jasenica prijete prosvjedima zbog, kako kažu, nedozvoljenog iskapanja šljunka u njihovu mjestu, uslijed kojeg nastaju velike jame.

Obraćali su se i nadležnom županijskom ministarstvu, nakon čega su na teren izlazili i sam ministar Amer Zagorčić, ali i rudarski inspektori, navodi tjednik Republika.

Inspektori su, kako je pak izjavio sam ministar, donijeli nalaz da je tvrtka Aridos prekinula sa iskapanjima šljunka, a da se trenutačno vrše samo građevinski radovi za EP HZ HB, odnosno da se gradi trafostanica.

Dodaje da se po izlasku na lice mjesta i sam uvjerio da su tu obavljana iskapanja šljunka, i da su nastale jame, ali puno ranije nego je on imenovan ministrom.

Mještani pak navode da to nije istina, da su jame nastale kasnije, a da se na tom mjestu ne gradi trafostanica nego separacija za vađenje šljunka, a da tvrtka Aridos vrši iskapanja šljunka, što je osobito slučaj vikendom, kada inspekcija nema. Navode i mogućnost da je jedan od inspektora podmićen.

Međutim, ministar Zagorčić kaže da se ovdje radi o političkim nadmudrivanjima dva HDZ-a, te da su na teren sredinom ovog mjeseca i kasnije četiri puta izlazili inspektori, i to različiti, i svi utvrdili isto – da iskapanja šljunka više nema, te da je posve nemoguće da su sva četiri inspektora, ali i ostali koji su izlazili na teren ispred ministarstva podmićena.

Upitan ima li Aridos koncesiju za vađenje šljunka, ministar kaže da ima, ali ne na čestici zbog koje se bune mještani.

Mještani pak navode da Aridos upravo na temelju te činjenice i zavarava inspektore, jer im po izlasku na teren predočava da ima dozvole za kopanje šljunka, premda dozvole zapravo vrijede na drugoj lokaciji.

Ministar kaže da je pozivao predstavnike mještana na sastanak, no da odbijaju, a traže da se po anonimnoj prijavi zaustave radovi, što nije moguće na temelju nalaza inspektora.

Elektroprivreda HZ HB ističe kako nema ništa s radovima u Jasenici, odnosno da EP ne vrši radove na ovom lokalitetu.

Kod njih nije podnesen zahtjev za (trafostanicu) – separaciju, niti su dostavljeni prateći dokumenti za istu. Po informaciji koju imaju s terena, radove na trafostanici izvodi tvrtka Aktor, a ista je u vlasništvu trećih lica.

Kopirati
Drag cursor here to close