HDZ

Miro Kovač i Milijan Brkić gube pozicije u Saboru

Tomo Mevded novi je zamjenik predsjednika HDZ-a, a potpredsjednici su Zdravka Bušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2020. u 21:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: 24sata.hr / Miro Kovač i Milijan Brkić

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je u ponedjeljak odluku da se umjesto Milijana Brkića kao potpredsjednika Hrvatskog sabora predloži Ante Sanader te da se Miro Kovač smijeni s pozicije predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Smjer stranke

Konsenzusom je donesena odluka da se umjesto Milijana Brkića kao potpredsjednika Hrvatskog sabora predloži Ante Sanader, te da umjesto Mire Kovača kao predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku predloži jedan od kolega u Hrvatskom saboru, što će se još dogovoriti, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prve nakon unutarstranačkih izbora.

Plenković, koji je ponovno izabran za predsjednika HDZ-a, negativno je odgovorio na pitanje je li to odmazda prema „gubitnicima” kazavši kako su predložene promjene sukladne novom ustrojstvu stranke i novom vodstvu.

''Smatramo da su to važne dužnosti i želimo da tu budu ljudi koji apsolutno podržavaju smjer stranke i smjer vodstava koje je dobilo veliko povjerenje naših članova i članica'', istaknuo je Plenković dodavši kako će smijenjeni HDZ-ovci ostati saborski zastupnici.

Njegov tim "Odvažno za Hrvatsku" odnio je pobjedu na izborima. Tomo Mevded novi je zamjenik predsjednika HDZ-a, a potpredsjednici su Zdravka Bušić, Oleg Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić.

Na sjednici su donesene još neke kadrovske odluke, da se za tajnika za odnose s političkim strankama imenuje Tomislav Čuljak, a tajnikom za gospodarska pitanja Darko Horvat.

Pročitajte još

Konsenzusom je na sjednici prihvaćeno i da se drugi dio izbornog proces unutar HDZ-a, na razini županija, gradova i općina odgodi do daljnjega s obzirom na situaciju s koronavirusom.

Premijer je također kolege izvijestio o svemu što Vlada poduzima u vezi paketa mjera koje će biti u utorak prezentirane na sjednici Vlade oko suzbijanja posljedica epidemije koronavirusa.

Plenković se pritom osvrnuo i na prijedlog Europske komisije da se u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa privremeno uvedu restrikcije za ulazak u Europsku uniju.

''Komisija pokušava poduzeti mjere koje bi spriječile dolazak epidemije izvan članica Europske unije, dio država zatvara granice unutra, a ono što moramo učiniti je zajednički europski odgovor a opet voditi računa o specifičnosti svake od zemalja i dinamično suzbijati epidemiju'', rekao je.

Otporni na krizu

Pojasnio je kako je Komisija samo dala preporuke a da će države odlučivati ovisno o razvoju situacije i situacijom u susjednim zemljama.

Plenković je pozvao građane da slijede preporuke epidemiologa, zdravstvenih djelatnika i Stožera za civilnu zaštitu te da ne stvaraju paniku pretjeranim stvaranjem zaliha i pražnjenjem polica u trgovinama. „Namirnica ima, vodite računa i o drugim sugrađanima, nemojte stvarati prekomjerne zalihe jer to nije potrebno”, apelirao je.

Pozvao je i građane da ne stvaraju paniku u financijskom pogledu povlačenjem depozita ili povlačenjem novaca iz investicijskih fondova.

''Hrvatska je danas otporna na krize, naše gospodarstvo je otpornije na krizi i naše financije su otpornije na krizu'', istaknuo je i najavio za utorak prijedlog izmjene 20 zakona u cilju olakšavanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta.

Odbacio je da će jedna od mjera biti osnivanje stabilizacijsko fonda od milijardi kuna u koji bi novac uplatili mirovinski fondovi „Takav prijedlog još nije došao do mene”, kazao je.

Premijer je napomenuo i kako sve odluke na nižoj županijskoj, gradskoj i općinskoj razini moraju biti koordinirane s nacionalnim Stožerom civilne zaštite kako bi mjere bile ujednačene, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close