BOSS

Skrivanje vode: Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv Siniše Skočibušića

Mirnes Ajanović podnio krivičnu prijavu protiv Siniše Skočibušića i drugih osoba Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Agencije za sigurnost hrane BiH i proizvođača bakteriološki neispravne vode za piće
Vijesti / Politika | 06. 12. 2022. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirnes Ajanović je Federalnom tužiteljstvu podnio krivičnu prijavu protiv Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH i drugih odgovornih osobva, Agencije za sigurnost hrane BiH i proizvođača flaširanih voda za piće za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne i da sadrže fekalne materije.

Kako se navodi u priopćenju za javnost NOSS-a, u krivičnoj je prijavi navedeno kako je ova stranka još 18. 11. 2022. godine dostavila zahtjev Zavodu za javno zdravstvo FBiH da se neispravna voda povuče sa tržišta i objavi tko su proizvođači sedam flaširanih voda za koje je utvrđeno da su bakteriološki neispravne, kako bi se spriječilo dalje ugrožavanje zdravlja građana konzumiranjem zagađene vode, a skrivanje proizvođača neispravne vode dodatno ugrožava zdravlje građana.

Siniša Skočibušić i ostali iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH prijavljeni su radi izvršenja krivičnih djela iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH - Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i člana 387. – Nesavjestan rad u službi, jer su kao službene osobe propustili obaviti službenu dužnost obavještavanja javnosti koje su flaširane vode neispravne, te o tome obavijestiti Agenciju za sigurnost hrane BiH u cilju povlačenja vode sa tržišta, koja je morala i samostalno djelovati.

Kako se dalje navodi u priopćenju za javnost, prijavljeni su prekršili i Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH koji obavezuje na brigu o zdravlju građana, a protiv NN proizvođača flaširanih voda krivična prijava je podnesena radi izvršenja krivičnog djela iz člana 234. KZ FBiH – Proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica.

Mirnes Ajanović, kandidat za gradonačelnika Tuzle, u svom Planu djelovanja od preko 100 točaka (objavljen 13. 11. 2022., a informacija o predmetnoj neispravnoj vodi objavljena je 17. 11. 2022.), pod točkom 74. - „Redovna kontrola ispravnosti namirnica“ najavio je u Tuzli redovnu kontrolu ispravnosti svih namirnica, uključujući i vodu, uz obavezu da se u trgovinama naznače artikli kojima ističe rok trajanja, kako bi se spriječilo ugrožavanje zdravlja građana.

Kopirati
Drag cursor here to close