Katrastrofalno stanje

Ministarstvo vanjskih poslova radi bez zakona

BiH ima svoju zgradu veleposlanstva u Madridu o kojoj nitko ne vodi računa.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2017. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Zdenka Džambas (HDZBiH) ukazala je loše stanje u kojem se nalaze zgrade bh. veleposlanstava u svijetu, kao i na činjenicu da Ministarstvo vanjskih poslova već 15 godina radi bez zakona o vanjskim poslovima.

Kako je kazala danas novinarima u Sarajevu, nakon što je obišla veći broj veleposlanstava BiH u svijetu, došla je do saznanja da u našoj zemlji ne postoji zakon o vanjskim poslovima, što je, ističe, činjenica s kojom ni javnost u BiH nije bila upoznata.

''Nije mi uopće bilo jasno kako Ministarstvo vanjskih poslova radi bez zakona te kako radi po nekim podzakonskim, nepoznatim aktima i onome što je naslijeđeno iz prethodnih mandata'', rekla je Džambas.

Mišljenja je kako je o ovim pitanjima trebalo biti više govora na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH, kao i o svemu što se dešavalo od 2004. do 2016. godine u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kao zanimljivu činjenicu izdvojila je to da BiH ima svoju zgradu veleposlanstva u Madridu, o kojoj, kaže, nitko ne vodi računa.

''Zbog nekih problema kojih imamo u komunikacijama, ta zgrada uredno propada, ne popravlja se, a mi plaćamo poseban prostor našim ljudima koji rade u veleposlanstvu u Madridu'', naglasila je.

Također, navela je i primjer zgrade bh. veleposlanstvu u Londonu, koja se nalazi u središtu ovog grada, a koju je BiH dobila sukcesijom.

''U njoj je pet ljudi, a to je zgrada od 1.400 četvornih metara. Sam ministar je rekao da ima upita kako da se ta zgrada proda i da se kupi neki manji prostor, jer možemo kupiti drugih pet zgrada veleposlanstava širom svijeta i ne moramo plaćati tolika davanja za najam u raznim zemljama, gdje se nalazi naših 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava'', kazala je Džambas. 

Smatra da se o ovim temama trebalo dugo pričati, a ne samo zbrzati razgovor o tome na sjednici pred kraj godine.

Zaključila je da bi mnogo toga bilo riješeno u samoj reviziji, ali i u radu Ministarstva vanjskih poslova, kada bi BiH dobila zakon o vanjskim poslovima.

Dodala je da bi, kako je saznala po nekim informacijama iz medija, do kraja godine ovaj zakon mogao doći do Predsjedništva BiH.

Zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH Jasmin Pilica naveo je da su nakon analize troškova u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH, uočili da Vijeće ministara nije adekvatno pristupilo u upravljanju troškovima smještaja u institucijama BiH te da status ovih predstavništava nije adekvatan.

''Njihov status, odnosno adekvatni pozakonski akti, nisu usklađeni s indeksom troškova života UN-a, što su bile neke naše osnovne preporuke'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close