Crnadak: Ne svađajte me s Parlamentom

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ''bezgrešno'' radi

''Da se nije dogodila nikakva nezakonitost, nikakvo probijanje proračuna, nikakvo probijanje predviđenih troškova, nije napravljen nikakav gaf, nikakav promašaj, nikakav skandal...''
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: www.faktor.ba 

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je, nakon poslaničke rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o njegovim putovanjima, zamolio sve one koji su danas i prije pokušavali  da ga ''posvađaju sa parlamentom'', da to ne rade.

Naveo je kako izuzetno cijeni i poštuje rad svakog poslanika i izaslanika i značaj onoga što se radi u državnom parlamentu.

''Nemojte isključivo brojati moja pojavljivanja u ovoj sali i kroz tu prizmu cijeniti moj odnos prema vama. Oni koji na to usmjeravaju su nekorektni. Nisam ni jednom sjedio u Sarajevu, a da je ovdje bila sjednica da ja nisam došao'', ustvrdio je ministar Crnadak.

Istaknuo je da misli da je ovo jedini slučaj na svijetu ikada ''da se o jednom ministru vanjskih poslova raspravlja na ovakav način, a da se nije dogodila nikakva nezakonitost, nikakvo probijanje proračuna, nikakvo probijanje predviđenih troškova, nije napravljen nikakav gaf, nikakav promašaj, nikakav skandal...''.

''Ništa od toga ja ovdje nisam čuo. Ali, usprkos tome, pravo parlamenta i svakako moja obaveza da u tome sudjelujem, je ovakva rasprava'', rekao je ministar Crnadak.

Osvrćući se na predložene zaključke zastupnika SBB-a BiH da ministar vanjskih poslova dostavi detaljan izvještaj o svim putovanjima izvan BiH tijekom mandata, te da se on i članovi Predsjedništva BiH pozovu na tematsku sjednicu pod nazivom ''vanjskopolitički pravci i ciljevi BiH i utjecaj geopolitičkih tokova na BiH'', Crnadak je kazao da nije problem da se dobiju svi ti podaci te da se ponovo raspravlja o tome i da se pozove Predsjedništvo BiH.

''Mislim da bi bilo dobro da imamo jednu raspravu o vanjskopolitičkom položaju BiH, funkcioniranju čitavog sustava i utjecanja svih institucija, jer nije MVPBiH jedini koji u tome radi'', kazao je Crnadak.

Naveo je kako je očekivao da predlagač točke dnevnog reda Damir Arnaut ''počne sa čestitkom'', napominjući da je jučer BiH napravila ''veliku stvar, ukinute su vize za sve građane za putovanje u najmnogoljudniju zemlju na svijetu, u Kinu, jednu od najbrže rastućih ekonomija''.

''Što se tiče efekata raznih putovanja i uopće funkcioniranja DKP mreže, iskreno se radujem tome, ali će se tada morati otvoriti sva pitanja. Imamo situaciju gdje je samo predlagač inicijativa koštao Ministarstvo oko 520 tisuća KM samo za jedan svoj mandat kao ambasador. Moramo vidjeti što su bili efekti i toga'', smatra Crnadak.

Naglasio je da ministarstvo koje on vodi ''nije ni jedne godine probilo budžet, nije probilo ni jednu stavku, ni jednu poziciju koja se odnosi na putovanja''.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Informaciju o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihovoj svrsi za interese BiH i njenih građana, koju je predložio poslanik Damir Arnaut (SBBBiH). 

Kopirati
Drag cursor here to close