Operacija Bljesak

Ministarstvo tvrdi: Riječ je o zamolnicama BiH, nema optužbi

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave naglasili su da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2021. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixsell / Ministarstvo pravosuđa i uprave RH

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske izvijestilo je javnost kako su 6. kolovoza 2021. godine diplomatskim putem zaprimili zamolnicu tužilaštva Bosne i Hercegovine za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave naglasili su da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Detaljna pravna analiza

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo Bosne i Hercegovine sumnja da je četrnaest državljana Republike Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom "Bljesak", prenosi HRT

Budući da je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u.

Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona Republike Hrvatske.

"Zaključno, želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija "Bljesak" i "Oluja"", navode iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Milanović i Plenović stali u obranu

Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavama je posljednjih dana stao u obranu hrvatskih generala za koje se BiH traži kazneni progon.

U govoru na obilježavanju godišnjice VRO Oluja u Kninu poručio je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike, a kasnije poručio i da su te zamolnice sabotaža te da se radi o trovanju odnosa između dvije država.

Premijer Andrej Plenković kazao je da nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

"Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem", izjavio je premijer u nedjelju u Sinju dodavši da su te vojne operacije donijele integritet državnog teritorija.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Ranije u nedjelju su hrvatske stranke u BiH priopćile da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" i pozvali tužitelje da se se umjesto "manipulacija" posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close