Kakva sila!

Ministarstvo traži pola milijuna KM da isplati plaće

Resor obrane svake godine na raspolaganju ima 250 milijuna KM, a skoro cjelokupan iznos odlazi na pokrivanje osobnih primanja.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2019. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane traži od Vijeća ministara pola milijuna KM iz proračunske rezerve kako bi uspjelo isplatiti plaće zaposlenima, piše Glas Srpske.

Iz Ministarstva obrane u Vijeću ministara u obrazloženju navode da im sredstva nedostaju zbog efekta privremenog financiranja i nemogućnosti da otkažu dio planiranih nabavki.

Pročitajte još

U obrazloženju se napominje da je u tekućoj godini došlo do izmjena načina obračuna osnovnog osobnog odbitka na osnovu izmjene zakona Republike Srpske, što je uzrokovalo povećanje koje nije planirano.

Iz Ministarstva navode da je na bazi postojećeg brojnog stanja, ukupan efekt na plaćama i naknadama procijenjen na 1,2 milijuna KM u 2019. godini, prenijela je Srna.

"To će u konačnom iznosu zavisiti od dinamike kretanja personala, s obzirom na to da je evidentan odliv vojnika po osobnom zahtjevu, a uzroci su vezani za materijalno stanje pripadnika i vanjske socijalne i ekonomske efekte na koje nemamo utjecaja", dodaju iz Ministarstva.

Resor obrane svake godine na raspolaganju ima 250 milijuna KM, a skoro cjelokupan iznos odlazi na pokrivanje osobnih primanja.

U Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH zaposleno je ukupno 10.000 osoba, od kojih 90 posto vojnika i drugih vojnih lica.

U Ministarstvu financija i trezora rekli su Glasu Srpske da u toku trajanja privremenog financiranja Vijeće ministara može donijeti odluku o rashodima koji nisu predviđeni proračunom iz prethodne godine na osnovu Zakona o financiranju institucija BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close