HNŽ

Ministarstvo obećalo: Djeca će dobiti 'odgovarajuće obrazovne isprave'

Vijesti / Politika | 20. 03. 2015. u 12:05 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ono što je najvažnije u ovom trenutku jeste da će se u Hercegovačko – neretvanskoj županiji donijeti jedinstvena pedagoška dokumentacija za osnovne škole, te da će Komisija formirana u tu svrhu konačan prijedlog iste utvrditi do kraja ovog mjeseca, rečeno je za Bljesak.info iz Ministarstva obrazovanja HNŽ-a.

Naime, proteklih dana aktualizirao se problem nedobivanja svjedožbi završnih razreda u školama u HNŽ-u koje rade po hrvatskom planu i programu.

''Svi učenici osnovnih škola će na kraju 2014./2015. školske godine dobiti odgovarajuće obrazovne isprave'', navode u svom odgovoru.

Problem s neizdavanjem svjedodžbi ili đačkih knjižica za djecu koja nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i program traje već sedam godina, te iako je kako su nam naveli iz Zavoda za školstvo Hercegovačko-neretvanske županije, tehnički dio, izgled svjedodžbe, đačke knjižice i ostale pedagoške dokumentacije jasno definiran i završen, problem je ostao u odabiru vodenog pečata.

''Pitanje grba, odnosno znamenja koji bi trebala imati ova dokumentacije, jeste pitanje politike i to konkretno mora odrediti Ministarstvo obrazovanja HNŽ'', rekao je za Bljesak.info Željko Ćorić, ravnatelj Zavoda za školstvo, ističući kako su oni kao i Pedagoški zavod, svoj dio posla završili.

''Raniji problem bio je Nastavni plan i program koji šest godina nije usvojen, jer ne možete izraditi pedagošku dokumentaciju ako ne znate koje predmete imate za koje razrede. Tek u 2014. godini smo usvojili ovaj program, kako bi djeca uopće mogla pristupiti daljnjem školovanju, te je sada i to jasno definirano do devetog razreda'', dodaje Ćorić.

''Pitanje ove dokumentacije može se riješiti na jednostavan način, kako se tome pristupilo i u drugim županijama no kod nas se sve svede na politički problem. U Srednjobosanskoj županiji postoji opcija svih grbova, tj. roditelj se izjasni koje obilježje želi imati na pedagoškoj dokumentaciji'', govori ravnatelj i dodaje kako su uz Institucije i roditelji ti koji su trebali ranije podignuti glas i pristupiti inicijativi za što skorije rješavanje ovog pitanja.

‘’Dok Hrvatska, na koju se naši planovi i programi naslanjaju, uvodi e-obrazovanje, dok se razgovara o što boljoj infrastrukturi o osposobljavanju i dodatnoj edukaciji nastavnog kadra i ostalih u HNŽ-u mi se borimo za svjedodžbe - osnovni dokument o završenom obrazovnom razdoblju’’, poručili su iz Udruge roditelja "Naša djeca 2014." iz Mostara, ističući kako na ovaj način Ministarstvo obrazovanja diskriminirna jedan dio djece u HNŽ-u.

Uz obećanje o dobivanju obrazovnih potvrda na kraju 2014./2015. godine iz Ministarstva obrazovanja nisu jasno definirali kako su u konačnici riješili problem vodenog pečata, te nam ostaje za vidjeti koji će, od mogućih četiri grba, krasiti dugo isčekivanu pedagošku dokumentaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close