Mektić

BiH će dobiti milijun eura pomoći za migrante

Nakon redovite sjednice državnog operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija, održane u Sarajevu, Mektić je novinarima kazao kako je od početka godine zabilježen ulazak 5.116 ilegalnih migranata u BiH, pri čemu je njih 4526 izjavilo kako želi
Vijesti / Politika | 31. 05. 2018. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u četvrtak kako je krizni fond Europske unije odobrio milijun eura pomoći BiH za suočavanje s izbjegličkom krizom, a istodobno je ustvrdio kako su te migracije pod nadzorom te kako bh vlasti uspijevaju učinkovito kontrolirati stanje.

Nakon redovite sjednice državnog operativnog stožera zaduženog za pitanje migracija, održane u Sarajevu, Mektić je novinarima kazao kako je od početka godine zabilježen ulazak 5.116 ilegalnih migranata u BiH, pri čemu je njih 4526 izjavilo kako želi zatražiti azil, a takav zahtjev je podnijelo njih 475.

"To je jedini točni podatak, a sva nagađanja političke naravi nemaju za cilj pomoći rješavanju problema nego proizvesti što je moguće veći kaos kao i na žalost dobiti 'jadne' političke poene", kazao je Mektić dodajući kako neki potpuno neutemlejno govore o brojkama o desecima tisuća ilegalnih migranata.

Među takve koji šire takve lažne vijesti svrstao je Nikolu Špirića, zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH i bišeg predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

"Najobičnijom glupošću i izmišljotinama" nazvao je tvrdnje u srbijanskim "Večernjim novostima", objavljene u srijedu, kako netko navodno planira na području RS naseliti na tisuće migranata i to pretežito u većim gradskim središtima.

Kazao je i kako Milorad Dodik "izvaljuje gluposti" kada tvrdi da netko planira promijeniti nacionalnu strukturu u RS doseljavanjem muslimana-ilegalnih migranata.

"Mi nismo odobrili niti jedan jedini azil", kazao je Mektić ističući kako migranti zapravo samo formalno podnose zahtjeve za azil, a 70 posto onih koji uđu u BiH odmah nastavljaju put dalje ka Hrvatskoj.

Mektić je kazao kako operativni stožer višestruko provjerava sve dostupne informacije i objavljuje precizne brojke temeljene na činjenicama, a sve drugo su nagađanja i izmišljotine koje šire i neki politički lideri.

Po njegovim riječima, na granicama je od početka godine zaustavljeno oko 3.300 ilegalnih migranata koji su pokušali ući u BiH iz Srbije i Crne Gore, pretežito na području oko Višegrada pa se "pritisak" sada pomaknuo južno prema istočnoj Hercegovini odnosno Gacku i Bileći, gdje će stoga biti upućena policijska pojačanja. Kao pomoć graničarima bit će poslan još jedan kontigent policajaca iz Republike Srpske, a time će se osigurati cjeloviti nadzor nad granicom.

Do sada je među ilegalnim migrantima bilo pojedinačno najviše Sirijaca, njih oko 30 posto, a sada je sve više klasičnih ekonomskih migranata pa je sada među "ilegalcima" najviše Pakistanaca, a na trećem su mjestu Iranci.

"To je sada ozbiljan problem", kazao je Mektić upozoravajući kako je to rezultat činjenice da je Srbija nedavno ukinula vize Irancima, koji sada sve masovnije prelaze u BiH s nakanom da odu ka zapadnoj Europi.

Srbija navodno pregovara i s Pakistanom o ukidanju viza, što je dodatni problem.

Mektić je najavio kako će to pitanje biti na dnevnom redu sastanka ministara unutarnjih poslova iz regije, od Grčke do Austrije, koji će se u Sarajevu održati  7. lipnja.

"Ne mogu kritizirati Srbiju jer je ukinula vize Irancima, no oni moraju osigurati da ih možemo vratiti u Srbiju po skraćenom postupku", kazao je Mektić ističući kako države regije moraju biti iskrene jedne prema drugoj i prestati prebacivati problem u tuđe dvorište.

Njegova je ocjena kako vlade nekih država regije svojoj javnosti skrivaju stvarno stanje. Jedino je logično, smatra Mektić,  riješiti problem na granici s Grčkom i to će biti prijedlog za raspravu na sarajevskom skupu idućeg tjedna.


 

Kopirati
Drag cursor here to close