"Službeno Sarajevo ne postoji"

Milanović: Srebrenica je genocid, ali onda za teže zločine treba novo ime

Milanović je rekao da službeno Sarajevo "nažalost ne postoji". "Ja bih volio da postoji, a postoji samo jedno od tri strane koja govori ono što druge dvije strane ne podržavaju. To je činjenica."
Vijesti / Politika | 06. 12. 2021. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na pitanje novinara je li onda za njega Srebrenica genocid, Milanović je rekao: "Ja kažem da je, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime." Milanović je to izjavio u Komiži na Visu, gdje boravi povodom Dana grada.

"Različite vrste genocida"

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", rekao je on i istaknuo da je za žrtve bitna pravda, preonosi Hina. 

Milanović je četvrtak kazao kako postoje "različite vrste genocida" pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih koji su počinjeni tijekom holokausta, što su osudili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić.

Hodžić je ocijenio u nedjelju da je predsjednik Milanović svojim posljednjim izjavama o genocidu u Srebrenici prešao civilizacijsku liniju preko koje nitko ne bi smio ići.

Zamoljen da komentira Hodžićev komentar, Milanović je rekao da to nije zajednica Bošnjaka, nego neki čovjek za kojeg nikada nije čuo.

"Ovo su prilike da ti etno biznismeni dođu do izražaja... Nije dovoljno zvati se Hadžić ili Hodžić da bi mogao govoriti u ime bošnjačke manjine u Hrvatskoj."

Nema službenog Sarajeva

Što se tiče osude njegove izjave koja je došla iz Sarajeva, Milanović je rekao da službeno Sarajevo "nažalost ne postoji". "Ja bih volio da postoji, a postoji samo jedno od tri strane koja govori ono što druge dvije strane ne podržavaju. To je činjenica."

Član Predsjedništva BiH Džaferović rekao je u petak da su Milanovićeve izjave "sramotno i nedopustivo" komentiranje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin.

"Ništa od onog što sam rekao nije bilo ni zlonamjerno, nije nikad, niti pogrešno. Hrvati imaju jedan dosta delikatan stav spram optuženih za genocid. Mi smo se toga naslušali. Sad vidimo da i jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo", poručio je Milanović.

"Ovo što sad rade gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija. Rade upravo to da od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim. I mogu ponoviti sve što sam rekao: postoje genocidi i genocidi, postoje žrtve i žrtve, nije sve isto", ustvrdio je.

"Je li Vukovar genocid?"

Također je rekao da optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru koju mnogi prelaze govoreći o milijun ubijenih. "Mnogi su sa te srbijanske strane radili karijeru na tome. Mi kao Hrvati smo na to malo osjetljivi."

Osvrnuo se i na Milorada Pupovca rekavši da on nije predstavnik Srba nego da je vrlo uspješan etno biznismen koji se uklopio u postojeći zakonski okvir.

"Ja ne tražim promjenu tog okvira ali te činjenice se moraju konstatirati, u protivnom živjet ćemo u talogu političke korektnosti koja je druga riječ za laž, za prenemaganje i za finte."

Dotaknuo se i Vukovara i Ovčare.

"Je li Vukovar genocid? Mi nikada ne govorimo u Hrvatskoj da je to genocid vjerojatno zato jer imamo neku mjeru. Ali Vukovar je u dva mjeseca sustavno uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu?", upitao je Milanović. 

Kopirati
Drag cursor here to close