"Imaš li ovlasti ili ne?"

Milanović o Schmidtu: Neka dvije tisuće Srba dođu u Sarajevo pa da vidimo kako će proći

Vijesti / Politika | 24. 09. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Visoki predstavnik Christian Schmidt

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 20. naraštaja kadeta na Vojnom učilištu u Zagrebu. Nakon toga je dao izjavu za medije.

Osvrnuo se Milanović na Plenkovićevu izjavu, koji je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti, prenosi Index.hr. 

"A što sam ja radio posljednjih godinu dana? Time is of the essence. Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite. Ja sam morao istresti iz džepova cijeli NATO i negdje gdje to nije primjereno govoriti o tome. O besmislenosti mandata visokog predstavnika koji koristi svoje ilegalne ovlasti samo protiv Hrvata. Taj gospodin tamo je sprčkao nekakvu kašu koju je dao u javnu raspravu.

Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu? I onda ti dvije tisuće galamdžija izađe na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođe u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći. I sada Andrej Plenković poziva na nešto. Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže", rekao je Milanović.

Zašto su oficiri iz BiH u neprijateljskoj Hrvatskoj?

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, nakon današnjeg polaganja zakletve 20. naraštaja kadeta HVU "Dr. Franjo Tuđman" upitao je zašto u EUFOR-u u Bosni i Hercegovini može učestvovati Turska, koja nije članica Europske unije, a ne može Hrvatska koja jeste.

"Vojnici Austrije su prisutni u BiH, Hrvatska nije, zato jer se to nekome ne sviđa? Meni se počelo sviđati da budemo. Tome se pruža organizovani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom, kao Hrvatska je opasnost za BiH", kazao je Milanović i dodao:

"Tu (pokazavši rukom) su oficiri iz Bosne i Hercegovine, bošnjačke nacionalnosti, koji dolaze svake godine. Zašto onda dolaze u neprijateljsku zemlju? Zajednički Vlada RH i ja pokušavamo djelovati u Uniji da imamo pravo biti gdje hoćemo. Znate tko je u Misiji Althea? Turska. Turska koja nije EU može, a Hrvatska ne može. Erdogan je bio moj drag gost i rekao je da treba ukinuti Dayton. I njegov vojska može biti u BiH. Događaju se veoma tupe i neobične stvari". 

Predsjednik Hrvatske kritizirao je premijera Andreja Plenkovića zato što nije počeo odmah, kao i on, govoriti o situaciju u BiH, jer bi danas mirno čekali izbore u BiH i bili potpuno svjesni da će Hrvati birati hrvatskog člana Predsjedništva.

"To je fundamentalna nepravda od koje se vrti u glavi. Izbori su za dva tjedna. To je kao da krećete spremati građansko i kazneno prava dva dana prije roka, a za svako ti treba mjesec dana", zaključio je na kraju Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close