Po uzoru na Mađarsku

Hrvatska bi mogla dignuti ogradu na granici s BiH

''Situacija s migrantima će se dodatno zakomplicirati'', rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2018. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Neću isključiti mogućnost da Hrvatska na određenim lokacijama postavi i ogradu, kao što su i Mađari uradili, da angažira i vojsku za rješavanje tog problema, a onda oni koji su na ovoj ruti ostaju u BiH. Mi na takav scenarij nemamo odgovor. Situacija s migrantima će se dodatno zakomplicirati'', rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić u intervjuu za Večernji list


Broj migranata se u ovoj godini jako povećao i taj trend će se, kako kaže, nastaviti i u idućem razdoblju.

''Nažalost, jedan krak “balkanske rute” uspostavljen je i kroz BiH. Problem migranata pojavio se u BiH kao posljedica globalne krize na koju mi ne možemo nikako utjecati, ali trpimo štetu i posljedice. Suradnja s državama na toj ruti ključna je za rješenje problema, a ona je danas jako skromna i ne baš u potpunosti iskrena. Hrvatska se priprema za Schengenski sporazum, čini napore i uz potporu EU investira značajna sredstva kako bi osigurala granice prema nama'', dodao je Krešić.

Dodao je kako postoje i poticaji da ljudi još masovnije krenu prema BIH.

''Veliki igrači trguju “problemom” migranata, što je očigledno. Osobno to i očekujem u idućem razdoblju. Moramo spremati odgovor na tu pojavu, ali ne samo na razini verbalnoga. Žurno treba kapacitirati Graničnu policiju BiH, riješiti pitanje Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji, a broj izvršitelja povećati već u ovoj godini za najmanje 1.000 preraspodjelom iz drugih policijskih agencija privremeno dok novi policajci ne prođu obuku. Bez ljudskih i materijalno-financijskih resursa nema kvalitetnog odgovora na taj problem'', rekao je za Večernji list Krešić.

Kopirati
Drag cursor here to close