Posjeta Balkanu

Meron stiže u BiH

Meron će 20. i 21. studenog boraviti u BiH, gdje će se sastati s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kao i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2018. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), sudac Theodor Meron, boravit će u službenoj posjeti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 19. do 22. studenog, priopćeno je iz MRMKS-a.

Službena posjeta je počela u Srbiji, gdje će se Meron sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić, prvim potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem i ministricom pravde Nelom Kuburović.   

Meron će 20. i 21.  studenog boraviti u BiH, gdje će se sastati s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kao i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. 

Osim toga, u sklopu posjete Sarajevu, predsjednik Meron će se, također, sastati s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i održati predavanje u sarajevskom Informativnom centru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). 

Meron će završiti svoju posjetu regiji u Hrvatskoj, gdje će se 21. i 22. studenog sastati s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem, kao i potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić te ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. 

Ovo je posljednja službena posjeta Merona regiji bivše Jugoslavije prije okončanja njegovog mandata predsjednika Mehanizma 18. siječnja  2019. 

Meron je prethodno obavljao dužnost predsjednika MKSJ u četiri mandata i dužnost predsjednika Mehanizma u dva ranija mandata. 

Sudac Carmel Agius će preuzeti funkciju predsjednika Mehanizma 19. siječnja 2019.  

MRMKS osnovan je Rezolucijom 1966 (2010) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da bi dovršio preostale poslove Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon okončanja njihovih mandata. MRMKS ima dva ogranka, jedan u Aruši, Tanzanija, i jedan u Hagu, Nizozemska.

Kopirati
Drag cursor here to close