Tegeltija

Mektićev prijedlog zakona o VSTV-u ide u hitni postupak

"Milan Tegeltija zastupa VSTV, i nažalost u posljednjem periodu imao je značajnih afera'', kazao je zastupnik SDA Adil Osmanović..
Vijesti / Politika | 26. 02. 2020. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odlučio je da se zahtjev zastupnika Dragana Mektića - Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu - razmatra po hitnom postupku.

Za hitni postupak su glasala 23 zastupnika, protiv je bilo 14, a jedan je bio suzdržan.

Afere

"Milan Tegeltija zastupa VSTV, i nažalost u posljednjem periodu imao je značajnih afera. Nakon što predsjednik VSTV-a nije pokazao visok stupanj moralnosti i odgovornosti očekivali smo da VSTV pokrene smjenu VSTV-a. Ni to nije urađeno. Nakon što nismo usvojili izvještaje o VSTV-u, inicijativa kolege Mektića je došla u prvo vrijeme, moramo povući određene poteze", kazao je zastupnik SDA Adil Osmanović.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać podsjetila je da je prije osam godina, na inicijativu tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske, BiH pristupila strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa u dijalogu sa EU.

"SNSD i stranke u koaliciji sa nama nisu za ovih osam godina, kada je riječ o pravosuđu, odstupili od svog stava", naglasila je Bursaćeva, ocijenivši da hitni postupak za predloženi zakon koji traži Mektić ima veze sa određenim sudskim postupcima i tužbama, a ne sa rješavanjem stanja u pravosuđu.

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković Bursać podsjetila je da je prije osam godina, na inicijativu tadašnjeg rukovodstva RS, Bosna i Hercegovina pristupila strukturalnom dijalogu u oblasti pravosuđa u dijalogu sa EU.

"SNSD i stranke u koaliciji sa nama nisu za ovih osam godina, kada je riječ o pravosuđu, odstupili od svog stava", naglasila je Bursać, ocijenivši da hitni postupak za predloženi zakon koji traži Mektić "ima veze sa određenim sudskim postupcima i tužbama, a ne sa rješavanjem stanja u pravosuđu".

Ona je istaknula da je "riječ o osobnom obračunu i izvršavanju zaključka SDA da treba napraviti promjene u VSTS".

Nije lako

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić upozorio je da bi usvajanje predloženog zakona, odnosno prestanak mandata članovima VSTS-a, uveo BiH u potpunu pravnu nesigurnost ili anarhiju.

"Nije lako imenovati nove članove", kazao je Stevandić. Ocijenivši da je riječ o osobnom motivu i revolucionarnoj pravdi, Stevandić je rekao da to može dovesti do još veće nepravde.

On se založio za nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu i za traženje rješenja u sučeljavanju argumenata i pravnih stručnjaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović izrazio je uvjerenje da predloženi zakon ima jednokratnu upotrebu i da je sve pokrenuto zbog predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

"Ne treba donositi ishiterne odluke", rekao je Lovrinović i podsjetio da u martu treba da bude održana tematska sjednica posvećena pravosuđu.

Alma Čolo iz SDA istaknula je da je za nju svako otvaranje priče o pravosudnom sustavu u parlamentu hitno, upozorivši da predstavnici najviših pravosudnih institucija u BiH ignorišu Parlamentarnu skupštinu i nikome ne polažu račun za svoju kadrovsku politiku i rad.

Predloženim zakonom predviđa se da mandat aktualnim članovima VSTS-a BiH prestane s 15. lipnja, a da najkasnije do 8. lipnja pravosudni organi, odvjetničke komore i institucije BiH koje biraju članove VSTS-a provedu postupak izbora novih članova VSTS-a BiH.

Nakon što je izglasana hitna procedura, otvorena je rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTS BiH, u sadašnjem sastavu.

Kopirati
Drag cursor here to close