''Ne zna kako funkcioniraju stvari''

Mektić pojasnio - može li Dodik zabraniti SIPA-i da ga štiti

Može li MUP RS štititi Dodika kada dolazi na sjednice u Sarajevo.
Vijesti / Politika | 22. 11. 2018. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poruke Dodika o tome da neće dopustiti SIPA-i da ga štiti, Mektić je rekao kako misli da Dodik nije svjestan kako mnoge stvari funkcioniraju na državnom nivou.

"Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Vilić je bio zajedno sa mnom u delegaciji u Dubaiju. Ostao je još dva dana, a i prije odlaska me upoznao da postoji taj problem. Kazao je da je imao sastanak s MUP-om RS i da oni ne žele nikakvo osiguranje Direkcije u slučaju Milorada Dodika. Mislim da Dodik nije svjestan kako mnoge stvari funkcioniraju na državnom nivou. Mislim da mu nije jasno da SIPA ne osigurava VIP osobe, nego to radi Direkcija. MUP RS je odbio, kako su rekli, po njegovom ovlaštenju", kazao je Mektić.

No pitanje je može li MUP RS štititi Dodika kada dolazi na sjednice u Sarajevo.

"To je problem. Zakon kaže da ta agencija vrši zaštitu osobnosti s državnog nivoa i tu se javlja problem, veliki problem. To osiguranje je besmisleno ako vi u slučaju potrebe da primijenite neka ovlaštenja, nemate ta ovlaštenja. Ne znam uopće kako misle to riješiti", istaknuo je ministar Mektić.

Nitko ranije nije pokušao uhtiti Dodika, tvrdi Mektić.

"Nitko, ni Milorad Dodik ne može na takav način doživljavati to i uzima neke stvari. Čak i ako je bilo nekakvih istraga i istražnih radnji, onda je to bilo po nalogu Tužiteljstva. Nije bio pokušaj uhićenja Dodika. To nije istina, niti je SIPA to namjeravala da uradi niti je bila naredba Tužiteljstva. Bilo je prikupljanja određenih podataka po zahtjevima Tužiteljstva. Bilo je presretanja određenog razgovora i on je poslije Suda obaviješten da je ta mjera primjenjivana prema njemu", kazao je Mektić.

Dodao je da je bh. pravosuđe u raznim dogovorima s raznim politikama.

"Naše pravosuđe je ušlo u razne dealove s raznim politikama i tako dozvolilo strahovit utjecaj na pravosuđe. Mislim da i HDZ i SNSD ostvaruju snažan politički utjecaj i na VSTV, na ključne ljude u Tužiteljstvu BiH. Znamo da je Tužiteljstvo organizirano prema hijerarhijskom principu", ističe Mektić i dodaje:

"Ja kažem da mislim da on apsolutno ne razumije način funkcioniranja državnih institucija. SIPA ne treba ni odakle da ulazi u RS, SIPA već postoji od 2003-2004. ima regionalni ured. Ona djeluje i radi normalno kao što ima regionalnui ured u Tuzli, Mostaru. Sjedište SIPA-e je u Istočnom Sarajevu na kraju krajeva".

Kopirati
Drag cursor here to close