Prilikom otvaranje vježbe

Mektić: Civlilna zaštita u BiH često biva ispolitizirana, a ne bi smjela biti

Vijesti / Politika | 25. 09. 2017. u 16:07 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na konferenciji za medije u povodu otvaranja NATO vježbe u Tuzli na pitanje agencije Fena može li ocijeniti koliko je unaprijeđen sustav zaštite i spašavanja u BiH u odnosu na 2014. godinu, kada se dogodila prirodna katastrofa, rekao da još uvijek ne postoji dovoljno dobar mehanizam unutarnje organizacije i koordinacije u ovom sektoru.

Pripreme za vježbu upravljanja posljedicama elementarnih nepogoda "Bosna i Hercegovina 2017" su trajale oko godinu dana, uloženo je puno organizacionih i drugih kapaciteta, izdvojena su značajna financijska sredstva za ovu vježbu, navodi Mektić.

Drago mi je, da je NATO prepoznao određeni napredak u BiH i najveći dio oko organizacije planiranja i simuliranja cjelokupne vježbe povjerio institucijama BiH, to je nama značilo da u okviru ove vježbe provjerimo još jednom, imamo li zaista mogućnosti i dovoljne resurse da možemo organizirati i sudjelovati u ovakvoj vježbi i da budemo dio zajedničkih međunarodnih snaga, kazao je Mektić.

Mišljenja je da se ne posvećuje dovoljna pozornost sustavu civilne zaštite u BiH i da se često pitanje civilne zaštite ispolitizira u BiH, te da sektor i oblast koja treba da služi direktno spašavanju života ljudi i imovine, ne treba da ima bilo kakve političke konotacije.

''Mi smo vidjeli ovdje kako se život čovjeka može spasiti za jednu minutu, da najveći svjetski centri i klinike mogu da budu uključeni u jednoj minuti, i da se u toj 'zlatnoj minuti' spasi život čovjeka'', dodao je.

''Uvažavajući sve naše specifičnosti svi trebamo da gradimo naše kapacitete da međusobno unutar BiH stvorimo mehanizme efikasnije pomoći i da podignemo u svakom dijelu BiH nivo kapaciteta za uspješno otklanjanje katastrofa i posljedica katastrofa'', poručio je Mektić.

Napomenuo je da se tijekom ovogodišnjih požara u BiH pokazalo da ne postoji dovoljno dobar mehanizam unutarnje organizacije i koordinacije.

Također smatra da se ne posvećuje dovoljna pozornost opremanju službi u sustavu zaštite i spašavanja, poručivši da se nada da će ova vježba svima staviti do znanja da se u ovaj sektor mora ulagati, konstatirajući da se ulaganjem u ovaj sektor doprinosi poboljšanju opće sigurnosti unutar BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close