Mesićevanje

Mesić: Sarajevska duša i treći entitet na dnevnom redu

Dodao je i da Beograd mora Srbima u BiH poslati poruku da je njihova domovina Bosna i Hercegovina, glavni grad Sarajevo…
Vijesti / Politika | 25. 06. 2020. u 11:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treći entitet dodatno bi ugrozio opstojnost BiH kao države. To bi, u konačnici, bilo pogubno za pripadnike sva tri konstitutivna naroda u BiH, ali i za cijelu regiju. To je, valjda, svakom razumnom čovjeku jasno'', izjavio je nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u izjavi za Dnevno avaz.

Rekao je kako je to ''opasna i suluda priča, odnosno zamisao o trećem entitetu u BiH, ne samo da sporazumom o izborima u Mostaru ne smije biti vraćena na dnevni red, nego mora za sva vremena biti skinuta s dnevnog reda''. 

Dodao je da oni ''koji nariču nad zlom sudbinom Hrvata u BiH trebaju napokon jednom priznati da je egzodus Hrvata iz Sarajeva bio rezultat naredbe HDZ-a i prijetnje da je svaki Hrvat koji ne napusti Sarajevo izdajnik svog naroda''.

Dodao je i da Beograd mora Srbima u BiH poslati poruku da je njihova domovina Bosna i Hercegovina, glavni grad Sarajevo, te da svoje probleme trebaju rješavati i svoju sreću tražiti u BiH.

''Identičnu poruku poslao sam Hrvatima u BiH kada sam bio predsjednik Hrvatske. Stari problemi između BiH i Hrvatske su i dalje na stolu i bit će tako dok na obje strane ne sazriju želja i politička volja da se počnu rješavati. Izbor Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske utjecat će na promjenu atmosfere u tim odnosima. Ali, s obzirom na to da operativnu politiku vodi Vlada, pri čemu je on, doduše, sukreator, ključno je pitanje kada će hrvatska vlada prestati politiku prema BiH shvaćati i prakticirati kao politiku prema Hrvatima u BiH. Uskoro će biti održani parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Možda dobijemo vladu koja će imati sluha za to o čemu govorim'', naveo je Mesić.

Komentirajući odbijanje Skupštine Kantona Sarajevo da izglasa ukidanje naziva škole po Mustafi Busuladžiću, ali i ukidanje i drugih naziva ulica koji su dati po osobama koje se dovode u vezu s ustaškim i fašističkim režimom iz Drugog svjetskog rata, Mesić ističe da je to sramotno.

 


''To je politička zaslijepljenost, odnosno političko sljepilo. To nije odraz onoga Sarajeva kojega sam ja poznavao i kamo sam uvijek rado dolazio. Čvrsto vjerujem da to nije i odraz mišljenja većine Sarajlija. A ako jeste, onda je Sarajevo izgubilo svoju dušu'', poručio je bivši hrvatski predsjednik Mesić.

Kopirati
Drag cursor here to close