Šefik Nikšić

Među uhićenima Nikšićev stric: Evo zašto su uhićeni u Konjicu

Šefik Nikšić je uhićen po zapovjednoj odgovornosti, dok su ostali uhićeni, uglavnom, kao izvršitelji zločina.
Vijesti / Politika | 04. 12. 2017. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Ševko je rek’o – šta se ovdje kriješ! Izlazi napolje! I čovjek je izašao i pošao deset metara od kuće. Ševko je rekao ubijte ovo četničko govno i okrenuo se na desnu stranu, gdje sam ja stajao. I ja sam opalio iz puške i čovjek je pao na zemlju”, zapisao je u svibnju 1995. godine u svom dnevniku Miralem Macić, ratni pripadnik Stanice javne bezbjednosti Konjic.

Ševko iz Macićevog dnevnika je, zapravo, Šefik Nikšić, ratni zamjenik načelnika Službe javne bezbjednosti Konjic i poratni biznismen u tom gradu. Sa još dvanaest osoba uhićen je u jutrošnjoj akciji SIPA-e. Tužiteljstvo BiH sumnjiči ga da je naredio ubojstva civila srpske nacionalnosti u selu Bradina. Jedno od tih ubojstava izvršio je Miralem Macić koji je umro nekoliko dana nakon nagodbe sa Tužiteljstvom BiH, javlja Žurnal.

No, u njegovom dnevniku ostalo je zapisano da mu je Šefik Nikšić naredio da likvidira Srđana Koprivicu, kojeg su prethodno, ranjenog izveli iz njegove kuće u Bradini. Koprivica je likvidiran na magistralnoj cesti Konjic- Sarajevo. Zbog ovog ubojstva Miralem Macić je uhićen u lipnju 2011. godine, a tijekom postupka je odlučio da svjedoči protiv svojih naredbodavaca. Međutim, nekoliko dana kasnije, Macić je preminuo.

Tek pet godina kasnije, Tužiteljstvo BiH hapsi Šefika Nikšića, Adnana Alikadića zvanog Bato, Midhata Pirkića zvanog Mitko, Safaudina Ćosića, Muhameda Cakića, Ismeta Hebibovića, Redžu Balića, Hameda Lukomiraka zvanog Pjevac, Almira Padalovića, Seada Jusufbegovića, Senadina Ćibu, te Agana i Esada Ramića. Šefik Nikšić je uhićen po zapovjednoj odgovornosti, dok su ostali uhićeni, uglavnom, kao izvršitelji zločina.

Tako je, prema sumnjama Tužiteljstva BiH, Midhat Pirkić Mitke ubio Ratomira Draganića. Pedesetogodišnji civil srpske nacionalnosti ubijen je pred kćerkom Željkom i trogodišnjom unukom Milicom na lokalitetu Bratosovo kod Bradine. Mitko Pirkić bio je pripadnik diverzantske postrojbe “Akrepi”. Brojni svjedoci u predmetima protiv Ibrahima Macića spominjali su ga kao zapovjednika postrojbe od pedesetak ljudi, koji je počinio veoma okrutne zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima. Za ubojstvo Ratomira Draganića postoje i konkretni dokazi.

Uhićeni Almir Padalović bio je čuvar u logoru Čelebići. Tužiteljstvo ga sumnjiči da je osobno ubio Željka Klimentu zvanog Keljo.

“Neko dođe, rano ujutro, u pet časova i pozva ga imenom da izađe. Čuo sam pucanj i vidio kako Željko pada. Pričali su da ga je ubio neki Padalović iz Jablanice. Nisam mu vidio lice. Vidio sam i kad je Spaso Samouković ubijen, kad su batinama ubili Pera Mrkajića”, svjedočio je bivši logoraš iz Čelebića Mladen Vukalo.

Hamed Lukomirak zvani Pjevac bivši je pripadnik diverzantske postrojbe Akrepi. Svjedoci Tužiteljstva BiH su potvrdili da je upravo Lukomirak odsjekao uho izvjesnom zarobljeniku Đođiću. I on je jutros uhićen zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad konjičkim Srbima.

Kada je 2012. godine intenzivirana istraga Tužiteljstva BiH, Lukomirak je od Vlade Federacije BiH dobio donaciju u iznosu od 2.000 KM. Odluku je potpisao bivši premijer Nermin Nikšić, čiji je stric Šefik Nikšić uhićen zajedno sa Lukomirakom, s kojim se lider SDP-a BiH u posljednje vrijeme intenzivno družio.

Uhićeni Redžo Balić također je bio pripadnik postrojbe Akrepi. Njega je još u travnju ove godine Županijski sud u Mostaru osudio na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad konjičkim Srbima. Osuđen je zbog ubojstva Vojislava Kuljanina u selu Glavatičevo. No, tom presudom nisu bili obuhvaćeni zločini iz maja 1992. godine, zbog kojih je danas i uhićen.

Tri izravna svjedoka u predmetu Bradina misteriozno su preminula, nakon što je Tužiteljstvo BiH započelo istragu. Prvo je u rujnu 2011. godine umro pripadnik konjičke policije Enes Tucaković. Bio je svjedok u predmetu Miralem Macić. Nakon toga, Miralem Macić se se nagađa sa Tužiteljstvom BiH, ali 25. siječnja 2012. godine umire. Samo nekoliko sati kasnije, mrtav je pronađen i Jasmin Guska, ratni načelnik SJB Konjic, inače nadređeni danas uhićenom Šefiku Nikšiću.

Kopirati
Drag cursor here to close