Opet po medijima

Mediji su nepotrebno negativno pisali o mostarskim kolektorima

Vijesti / Politika | 13. 01. 2016. u 11:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oko izgradnje kolektora u Mostaru, nakon početnih pozitivnih napisa, stvoren je negativan medijski naboj do kojega nije trebalo doći'', izjavio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjih radova.

''Tekuće nedorečenosti će se ispraviti. Nemamo dovoljno iskustva na ovakvim radovima i odgovorno tvrdim da će se ispraviti nedostatci'', rekao je Bešlić i dodao kako je jednim dijelom dobro što se stvorila ovakva atmosfera oko radova jer će se izvođači uozbiljit.

Goran Jelavić, predstavnik Agencije vodnog područja sliva Jadranskog mora Mostar rekao je da projekt košta oko 120 milijuna KM, od čega je 60 milijuna osigurano kroz kredite, 18 IPA fondovima, dok je ostatak namiren sudjelovanjem lokalne samouprave. Radovi su trebali biti gotovi do 1. prosinca prošle godine, priznavši da su zbog toga investitori nervozni. I on je također naveo kako će se negativnosti ispraviti.

Jelavić je rekao kako je za nadzor radova zadužena američka tvrtka Louis Berger, te da su ''stroge procedure''. No podsjećamo kako je portal Bljesak.info kontaktirao spomenutu tvrtku koja nije imala nikakvih informacija o radovima u Mostaru ni eventualnim nedostatcima na izgradnji kolektora. 

Aner Peco, viši stručni suradnik u Službi za građenje infrastrukturnih objekata u Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara rekao je kako Louis Berger ima ugovor s Vladom Federacije BiH te da vrše provjere na terenu.

Istaknuo je kako su izvođači radova naišli na probleme s dotrajalim vodovodnim instalacijama koji nisu bili predviđeni u ovom projektu. Sva slijeganja o kojima se proteklih dana piše i priča, dogodila su se na poprječnim prokopima, te je uočeno šest nedostataka u sjevernom dijelu grada gdje su se izvodili radovi. Naloženo je njihova sanacija.Naglašeno je kako spomenuti radovi nisu ''tehnički primljeni'' niti naplaćeni.

Jelavić je najavio nastavak radova u Mostaru, istaknuvši da je bio raspisan javni natječaj za spajanje lijevoobalnog i desnoobalnog kolektora iznad Avijatičarskog mosta, južno od Mostara, ali da nitko nije poslao ponudu za izvođenje tih radova.

''Procjena vrijednosti tih radova je 3,2 milijuna eura. Osam ili devet poduzeća preuzelo je tendersku dokumentaciju no, nažalost, dogodilo se to što se dogodilo. Nastojat ćemo otkloniti neke nejasnoće koje su se vjerojatno dogodile u postavljenim kriterijima i što hitnije ponoviti taj natječaj'', kazao je Jelavić.

Gradonačelnik Bešlić istaknuo je kako negativno pisanje otežava i provedbu projekata iz IPA fondova ''jer Europska komisija čita sve što se napiše o pojedinom projektu''.

Govoreći o nedostatcima na sjevernom prilazu grada gdje je došlo do oštećenja nekoliko automobila, gradonačelnik je rekao kako za to odgovornost ''snose građani'' budući da pojedine prometnice na kojima je dolazilo do takvih oštećenja ''nisu tehnički primljene ni puštene u promet'', pa su građani njima vozili na svoju ruku.

Kako je istaknuto dinamičkim planom, planiran je završetak radova do polovice 2018. godine. Prioritet je spojiti obje obale Neretve na kolektor, od Franjevačke crkve do sjevernog ulaza u grad. Govoreći o gradnji tunela u Titovoj ulici, Bešlić je rekao kako do sada nitko u BiH nema takvog iskustva te kako će to biti veliki izazov. No, najavio je kako će splasnuti prometni kolaps u gradu.

''Problemi u prometu će ostati, ali će biti u manjem obujmu jer će postojati mogućnost obilaska što nije bio slučaj kod radova na Bulevaru'', rekao je Bešlić.

Na novinarsko pitanje o proširenju radova na prigradska mostarska naselja, Bešlić je rekao kako je prioritet gradska kotlina, te istaknuo kako će ovim projektom Mostarci ponovno dobiti čista kupališta.

''Volio bih da ste pisali kako ispod Starog mosta više nema kanalizacijskog ispusta'', poručio je Bešlić novinarima.

Kopirati
Drag cursor here to close