Realnost je takva

McAllister ''prstom u oko'': Za BiH nema jednog rješenja

''BiH je u jedna država s tri konstitutivna naroda i dva entiteta te da to traži spremnost na kompromis i traženje konsenzusa unutar svih političkih skupina i sva tri konstitutivna naroda i ostalih koji žive u toj zemlji", rekao je McAllister.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2022. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora, njemački demokršćanin David McAllister izjavio je novinarima nakon sastanka Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Bruxellesu da za BiH "nema jednog rješenja, da je BiH u konačnici jedna država s tri konstitutivna naroda i dva entiteta te da to traži spremnost na kompromis i traženje konsenzusa unutar svih političkih skupina i sva tri konstitutivna naroda i ostalih koji žive u toj zemlji".

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović u izjavi novinarima nakon sastanka, je rekao da su u raspravi u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta "dvojica bošnjačkih članova predsjedništva" iznijeli unitaristički koncept i da svoje susjede doživljavaju kao neprijatelje.

"Jedan od članova predsjedništva koji je rekao da je Hrvat danas ne može doći na 75 posto teritorija Bosne i Hercegovine kao ni u svoja dva prethodna mandata", dodao je.

U pogledu potrebe promjene izbornog zakona i ograničenih izmjena ustava na jednoj strani su bošnjački predstavnici koji kažu da se izbori mogu održati i po sadašnjem izbornom zakonu, a na drugoj hrvatski i srpski predstavnici koji kažu da nema uvjeta za normalne izbore bez potrebnih izmjena izbornog zakona.

"Političko Sarajevo je proglasilo sve one koji dolaze na razgovor o izmjenama izbornog zakona izdajnicima Bošnjaka i probosanske politike", rekao je Čović, prenosi Hina.

Naime, trojica članova predsjedništva BiH i predsjedatelj Doma naroda pokazali su u utorak u raspravi u vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta potpuno različita viđenja kako sadašnjeg trenutka u državi, koja je posve nefunkcionalna, tako i u pogledu rješenja za izlaz iz krize.

Kopirati
Drag cursor here to close