Izborne jedinice

Mašić: HDZ-ov prijedlog zakona dolikuje rješenjima iz srednjeg vijeka

''Zato imamo opravdane razloge što smo optimistični u pogledu donošenja zakona'', rekao je Mašić
Vijesti / Politika | 18. 06. 2018. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SDP-a BiH u Federalnom parlamentu Damir Mašić izjavio je da u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH postoji kvalificirana većina, koja će izglasati donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH. 

U tom cilju šefovi klubova Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke trebali bi, nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u ponedjeljak, pismeno objaviti davanje podrške navedenom zakonu.   

''Prijedlog zakona podržavaju stranke čiji zastupnici u Zastupničkom domu imaju 72 zastupnika od ukupno 98. Ta činjenica govori da blizu četiri petine od ukupnog broja zastupnika dolazi iz stranaka koje su usuglasile ovo rješenje. Zato imamo opravdane razloge što smo optimistični u pogledu donošenja zakona'', rekao je Mašić novinarima uoči zasjedanja stranačkog Predsjedništva. 

Istaknuo je da su eksperti Venecijanskog povjerenstva potvrdili ''ranije stavove SDP-a - da je pitanje izbora zastupnika u Domu naroda moguće riješiti ne samo na razini države, već i na entitetskoj razini pomoću navedenog zakonskog rješenja''. 

''Riječ je o prijedlogu zakona koji su zastupnički klubovi SDP-a i DF-a prošle godine u studenom uputili u parlamentarnu proceduru, ali nikada nije razmatran. Ova varijanta će biti tehnički dotjerana, ali suštinski nepromijenjena, tako da se praktično može govoriti o poznatom prijedlogu u javnosti'', naglasio je Mašić. 

Pozvao je ostale parlamentarne stranke da podrže ovaj zakon pokazujući opredijeljenost konstruktivnom radu u interesu građana i države. Ponuđeni tekst zakona rješava pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, te daje formalno-pravnu podlogu da Središnje izborno povjerenstvo BiH donese odluku o rasporedu broja mandata i zastupnika za Parlament Federacije BiH.   

Ovom prilikom, Mašić je rekao da ne očekuje reakcije zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, koja na federalnoj razini, sa SDA i SBB, čini dio parlamentarne većine. 

''Želimo da se ovo pitanje riješi. HDZ svoje stavove nije pomjerio ni za jedan milimetar. Ono što predlažu u zemlji koja želi biti članica EU, koja je članica Vijeća Europe, dolikuje rješenjima iz srednjeg vijeka. To je nedopustivo jer je prijedlog HDZ-a potpuno diskriminatoran, to jeste dovodi u različitu poziciju jedne te iste ljude koji pripadaju istom narodu u BiH samo na osnovu teritorije na kojoj se nalaze. Ne možemo prihvatiti da vrijednost Hrvata iz Sarajeva ili Bošnjaka iz zapadne Hercegovine bude tri puta manja u odnosu na njene sunarodnjake iz ostatka zemlje – upozorio je Mašić danas uoči zajedanja Predsjedništva SDP-a BiH. 

Na sjednici će osim izbornog zakonodavstva biti razmatrano povećanje trošarina za 15 posto, kao i situacija u vezi sa sve većim prilivom migranta na područje BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close