Dom naroda

Martinović: Zakon o zabrani pušenja neće još na dnevni red

''Mišljenja sam da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao pogrešno vrijeme za stavljanje ovog zakona na dnevni red'', rekao je
Vijesti / Politika | 02. 06. 2021. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta FBiH prije nekoliko dana je usvojio zakon kojim se zabranjuje pušenje u javnim zatvorenim objektima u FBiH, a koji je izazvao burne reakcije u javnosti, ali i oprečene stavove među zastupnicima.

Sljedeća instanca za usvajanje zakona je Dom naroda Parlamenta FBiH, ali predsjedatelj ovog doma Tomislav Martinović kaže kako ne očekuje da će zakon biti usvojen.

''Mišljenja sam da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao pogrešno vrijeme za stavljanje ovog zakona na dnevni red, jer mnogi se, prije svih ugostitelji bore s posljedicama jednoipolgodišnje epidemije, iscrpljeni su financijskim gubitcima i neizvjesnošću što im donosi mogući novi val epidemije'', rekao je Martinović za Oslobođenje.

''Svjestan sam da ćemo ovo pitanje morati zakonski urediti, ali po meni, sad nije trenutak za to'', dodao je.

Rekao je kako ''nkomu nije u interesu zatvaranje ugostiteljskih objekata''.

''Zato ću vrlo pažljivo s Kolegijom doma razmotriti kad staviti na dnevni red Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana i duhanskih proizvoda. Iako sam nepušač, osobno ne bih u ovom trenutku podržao zakon kakvog je usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH'', rekao je Martinović.

Podsjetimo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH sa 63 glasa za, tri protiv i dva suzdržana usvojio je predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

U zakonu je dat rok od 18 mjeseci za primjenu zakona, odnosno usklađivanje s odredbama. Kazne se neće primjenjivati u tom periodu, a propisane su u iznosu od od 2.000 do 5.000 KM ukoliko se kafić ili restoran ne pridržava odredbi zakona o zabrani pušenja.

Vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak "zabranjeno pušenje", a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju. 

Kopirati
Drag cursor here to close