Martinović: Naredni tjedan konstituiranje novog Doma naroda i potvrđivanje proračuna FBiH

Martinović: Naredni tjedan konstituiranje novog Doma naroda i potvrđivanje proračuna FBiH

Vijesti / Politika | 14. 02. 2019. u 08:43 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH koja bi se trebala održati sredinom narednog tjedna osim potvrđivanja proračuna FBiH za 2019. godinu moguće je da bude izabrano i novo rukovodstvo Doma naroda'', potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Tomislav Martinović, predsjedatelj Kluba hrvatskog naroda u dosadašnjem sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH i novoizabrani izaslanik u novom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH. 

"Sačekat ćemo da odluka Središnjeg izbornoga povjerenstva BiH da bude pravomoćna i objavljena u Službenom glasniku BiH. To je trenutak kada treba sazvati sjednicu i konstituirati Dom naroda Parlamenta FBiH. Mislim da bi to trebalo biti sredinom idućega tjedna. Koliko imam informacija bit će nekih žalbenih postupaka. To su informacije koje su došle neslužbenim kanalima. U svakom slučaju treba sačekati ishod svega toga. Kada SIP BiH to objavi u Službenom glasniku BiH, to je to. Hoće li to uspjeti uraditi do petka ili neće vidjet ćemo", rekao je Martinović.

S obzirom da dosadašnja predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara nije ponovno izabrana u taj dom, ostaje pitanje hoće li se na konstituirajućoj sjednici imenovati i rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. 

"Mislim da će se o tome malo više znati ovih dana. Vode se neki razgovori o toj temi. Klubovi naroda se u svakom slučaju moraju konstituirati da bi uopće razgovarali o bilo čemu. Koliko imam informaciju, točka oko izbora rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH će biti u dnevnom redu. Hoće li se steći svi uvjeti da se taj postupak i okonča, to ćemo vidjeti", naglasio je Martinović. 

O tome hoće li potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda i dopredsjedatelja Doma naroda iz srpskog naroda Parlamenta FBiH dati predstavnici SDP-a ili SNSD-a treba, kaže Martinović biti stvar političkog dogovora. 

"To je stvar koju bi povezao s političkim razgovorima. Neka se obave politički razgovori kako i na koji način će se to nuditi. To bih ipak prepustio našim šefovima, neka oni donesu konačnu odluku", poručio je Martinović. 

SIP BiH bi danas trebao potvrditi izbor 53 od 55 izabranih izaslanika s obzirom da je pristigla žalba Laburističke stranke na utvrđene rezultate dodjele mandata dva izaslanika iz reda ostalih. Ona će se proslijediti Apelacijskom odjelu Suda BiH koji bi konačnu odluku trebao donijeti u roku od tri dana. 

U novi Dom naroda Parlamenta FBiH od ukupno 58 izabrano je 55 izaslanika i to po 17 iz bošnjačkog i hrvatskog, 14 iz srpskog, te svih sedam izaslanika iz reda ostalih.

I nakon primjene člana 10.16 Izbornog zakona BiH o preraspodjeli mandata unutar FBiH Klub Srba u Domu naroda Parlament FBiH brojaće 14 izaslanika od propisanih 17. Središnje izborno povjerenstvo BiH će u narednom periodu posebnim aktom propisati popunu Doma naroda Parlamenta FBiH za situacije kada određeni klub konstitutivnih naroda ili klub ostalih nije moguće popuniti i nakon drugog kruga raspodjele mandata.

U budućem sazivu Doma naroda izaslanici iz čak 14 političkih stranaka

Analiza Anadolu Agency rađena na bazi do sada izabranih 55 izaslanika pokazuje da će u budućem sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH raditi izaslanici koji dolaze iz čak 14 političkih stranaka.

Najviše izaslanika imat će koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP dr. Ante Starčević BiH, HDU BiH, HSS Stjepan Radić njih 14, a postom slijedi SDP sa ukupno 11 izaslanika te treća SDA s devet izaslanika.

Po tri izaslanika imat će Srpska lista i Naša stranka, po dva DF, a-SDA, Laburistička partija, Liberalna stranka, SBB i Goraždanska priča. Po jednog izaslanika imat će PDA, Srpska napredna stranka i SBiH.

Kada je u pitanju nacionalna struktura izaslanika po strankama koalicija okupljena oko HDZ-a imat će 13 hrvatskih i jednog srpskog izaslanika.

SDP će imati šest srpskih, tri bošnjačka i dva izaslanika iz reda ostalih, dok će svih u slučaju SDA osam izaslanika biti iz bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda.

Sva tri izaslanika Srpske liste su iz srpskog naroda, a kada je u pitanju Naša stranka ona će imati jednog hrvatskog i dva izaslanika iz reda ostalih.

Iz DF će biti jedan Izaslanik iz hrvatskog i jedan iz reda ostalih isto kao u slučaju Laburističke stranke i Goraždanske priče. Oba izaslanika SBB-a i a-SDA će biti iz bošnjačkog, a Liberalne stranke iz srpskog naroda.

Izaslanik PDA i SBiH će biti iz bošnjačkog, a SNS-a iz srpskog naroda.

HDZ BiH najjača koalicija

To praktično pokazuje da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najjača koalicija okupljena oko HDZ-a BiH koja će imati više od dvije trećine ukupnog broja izaslanika u Klubu hrvatskog naroda i moći će zatražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i osporavanje svih odluka na razini FBiH kada god budu željeli.

Najjača u Klubu bošnjačkog naroda bit će SDA, a u Klubu srpskog naroda SDP, koji ima točno šest izaslanika koliko je minimalno potrebno da se predloži kandidat za potpredsjednika FBiH iz tog naroda.

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i od 1. veljače je u potpunoj financijskog blokadi jer proračun za 2019. godinu koji je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice bile su obustava isplata početkom veljače kada je prestala mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. To prvenstveno iz razloga jer ne postoji bar odluka o privremenom financiranju do 31. ožujka 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Izaslanstvo EU u BiH, veleposlanstvo SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje proračuna FBiH za 2019. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close