Odgovor Čavari

Mahmutbegović: Ako smo mogli imati izbore kada je Čović izabran možemo i sada

"Ako smo mogli imati izbore u listopadu 2014. kada je izabran Čović, kao i u listopadu 2018. godine, ne postoji apsolutno nikakav razlog da ih nemamo i u listopadu 2022. godine", istaknula je Mahmutbegović.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2021. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrdnja potpredsjednika HDZ-a BiH Marinka Čavare da bez promjena izbornog zakonodavstva nema uvjeta za održavanje Općih izbora je potpuno neutemeljena stoji u priopčenju potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović.

Kako navodi Mahmutbegović, "prošli Opći izbori, koji su održani 2018. godine, provedeni su po identičnim odredbama Izbornog zakona BiH koje su i danas na snazi".

"Ako smo mogli imati izbore u listopadu 2014. kada je izabran Dragan Čović za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i u listopadu 2018. godine, ne postoji apsolutno nikakav razlog da ih nemamo i u listopadu 2022. godine", istaknula je Mahmutbegović.

Ističe kako to ne mijenja činjenicu da je nužno "mijenjati Ustav i izborno zakonodavstvo u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, ali i preporukama Venecijanske komisije i OSCE/ODIHR-a te unaprijediti funkcionalnost FBiH i onemogućiti blokade zbog kojih već tri godine nemamo formiran novi saziv Vlade FBiH".

"Te izmjene je moguće postići, ali uz odricanje od maksimalističkih zahtjeva koji nisu u skladu s europskim demokratskim standardima i spremnost na kompromis svih parlamentarnih stranaka koje sudjeluju u procesu", naglasila je Mahmutbegović.

Potpredsjednica FBiH ističe kako "nitko nema pravo da građanima Bosne i Hercegovine uskraćuje  mogućnost izbora vlasti na demokratskim izborima, a naročito nema pravo zloupotrebljavati instrumente blokada kao ucjenjivačku polugu u pokušaju ostvarivanja uskostranačkih ciljeva".

"Opći izbori 2022. se mogu i moraju održati", poručila je Mahmutbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close