Optužbe

Magazinović: Vijeće ministara BiH ne čini napor da se nabave cjepiva

Magazinović je kazao da treba promijeniti Zakon o javnim nabavkama, gdje će se izuzeti nabavka cjepiva.
Vijesti / Politika | 25. 02. 2021. u 18:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) kazao je da Vijeće ministara BiH ne čini napor da se nabave cjepiva, te da nikome iz Vijeća ministara BiH nije palo napamet da uputi izmjene zakona kako bi država mogla nabaviti cjepiva.

S druge strane, dodao je on, 21. siječnja predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegletija i dva entitetska premijera Fadil Novalić i Radovan Višković su najavili da se kreće u pregovore i direktnu nabavku cjepiva.

''Zakonske pretpostavke za to nisu ispunili, a dobili smo dva objašnjenja. Jedno od Tegeltije koji kaže da mu je rečeno da ne treba' drugo od ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević koja je napravila službeni akt i poslala entitetskim institucijama gdje kaže da je nemoguće nabaviti direktno jer proizvođači nemaju međunarodni pravni subjektivitet'', naveo je Magazinović.

Napomenuo je da će današnja rasprava o informaciji Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uvjetima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku cjeiva protiv koronavirusa, dati odgovor na pitanje postoji li pravni osnov za podnošenje kaznene prijave za nečinjenje.

Magazinović je kazao da treba promijeniti Zakon o javnim nabavkama, gdje će se izuzeti nabavka cjepiva jer je sigurno da se Pfizer neće prijaviti na tender, te je ocijenio da će se time izbjeći posrednici iz procedure kupovine.

''Dakle, institucija direktno s proizvođačem. Ne treba tu neko sa strane ko će uzimati ekstra profit'', zaključio je Magazinović, dodajući da država treba voditi taj proces.

Kopirati
Drag cursor here to close