Sjednica Stalnog odbora PSVE

Magazinović: Što prije zaustaviti vojne sukobe

U okviru boravka u ovoj zemlji Magazinović se susreo sa nasljednim knezom Aloisom von Liechtenstein.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2023. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Saša Magazinović sudjeluje na sjednici Stalnog odbora PSVE, čiji su članovi šefovi nacionalnih delegacija, političkih grupa i odbora. Sjednica se održava u Vaduzu, u okviru predsjedavanja Kneževine Liechtenstein Vijećem Europe.  

U okviru boravka u ovoj zemlji Magazinović se susreo sa nasljednim knezom Aloisom von Liechtenstein, ključnom političkom figurom i čovjekom koji u ime svog oca Kneza Hansa Adama II vlada državom već 20 godina. Susret je upriličen u dvorcu Vaduz. Kao i drugim svjetskim liderima, princu Aloisu je veoma dobro poznato Sarajevo i Bosna i Hercegovina. 

Važnost mira i očuvanja ljudskih prava

Tijekom zasjedanja održana je rasprava o posebnoj važnosti izgradnje mira i očuvanja ljudskih prava u aktualnim sukobima između Rusije i Ukrajine i Izraela i Palestine. U raspravi su naglašene katastrofalne razmjere počinjenih zločina i potreba da vojni sukobi budu što prije zaustavljeni.

Predsjednik PSVE Tiny Kox upozorio je na postojanje kršenja ljudskih prava i u zemljama članicama Vijeća Europe, te pozvao na poštovanje Europske konvencije o ljudskim pravima i provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Članovima Stalnog odbora PSVE obratili su se i predsjednik Parlamenta Liechtensteina (Landtag) Albert Frick, kao i ministrica vanjskih poslova Dominique Hasler. Osim što su naglasili simbiozu predstavničke vlasti i ovlaštenja regenta iz vladajuće dinastije kao model koji dozvoljava veliku demokraciju u zemlji, govorili su i o prioritetima predsjedavanja njihove zemlje Vijećem Europe.

Provedba presuda Europskog suda za ljudska prava

U tom smislu posebno su podcrtali jačanje temeljnih vrijednosti - ljudskih prava, demokracije i vladavine prava, kao i implementaciju zaključaka Samita u Reykjavíku u smislu odgovornosti za zločine tijekom ruske agresije na Ukrajinu. Provedba presuda Europskog suda za ljudska prava će biti u fokusu i liechtensteinskog predsjedavanja, a posebna pažnja bit će posvećena temama slobode izražavanja i sigurnosti novinara, zatim djeci, mladima i obrazovanju, kao i temama okoliša, vještačke inteligencije, te implementacije Istanbulske konvencije.

U okviru zasjedanja Stalnog odbora PSVE, održana je i panel rasprava pod predsjedavanjem Marije Mezetseve, ukrajinske zastupnice i predsjedavajuće Odbora za jednakost i nediskriminaciju, o Vigdis nagradi za osnaživanje žena. U raspravi su, osim članova Stalnog odbora, sudjelovali i predstavnici civilnog društva Liechtensteina. 

U okviru zasjedanja obavljena je rasprava i o pripremama za zimsko zasjedanje PSVE, koje će se održati u siječnju 2024. godine, a u čijem radu će sudjelovati i delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close