Pismo EU zastupnicima

Magazinović: Macron ne govori istinu, trebamo pomoć

Naglašavam da je ovo, nakon blokiranja europskog puta Makedonije i Albanije, drugi pogrešan potez francuskog predsjednika za kratko vrijeme, istaknuo je Magazinović
Vijesti / Politika | 10. 11. 2019. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Partije Europskih Socijalista (PES) i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović obratio se rukovodstvu PES-a, zastupnicima u Parlamentu EU iz S&D grupe, koja je druga po brojnosti, te strankama članicama PES-a.

Magazinović se obratio povodom izjave predsjednika Republike Francuske Emanuela Macrona da je Bosna i Hercegovina ''tempirana bomba'' koja kuca tik uz Hrvatsku, uz koju je dodao da se BiH suočava s problemom ekstremista povratnika.

Magazinović smatra da se radi o izjavi koja je u potpunosti zasnovana na krivim informacijama i u suštini je netočna i štetna za Bosnu i Hercegovinu.

''Naglašavam da je ovo, nakon blokiranja europskog puta Makedonije i Albanije, drugi pogrešan potez francuskog predsjednika za kratko vrijeme'' - istaknuo je Magazinović.

Istaknuoo je da je Bosna i Hercegovina, suprotno izjavama Emanuela Macrona, prepoznata kao država u kojoj je postignut veliki napredak u borbi protiv terorizma, čiji niti jedan državljanin nije sudjelovao u terorističkom aktu u Europi i svijetu, što je u brojnim izvještajima i konstatirano.

''Ovako neutemeljena izjava čudi i posebno je naišla na osude zbog činjenice da francuski predsjednik vrlo lako može doći do točnih informacija o broju odlazaka na strana ratišta iz svih država svijeta, o povratnicima, kao i potencijalnim terorističkim prijetnjama i sam se uvjeriti u netočnost svojih izjava. Da je osuda nepromišljene i neutemeljene izjava Emanuela Macrona jedinstven stav u BiH pokazali su i mladi lideri iz svih stranaka i civilnog društva okupljeni u okviru Političke škole Vijeća Europe, koji su na Svjetskom forumu demokratije u Strasbourgu, koji se održavao pod visokim pokroviteljstvom upravo francuskog predsjednika, poslali poruku ''Macron, dobrodošli ste u Bosnu i Hercegovinu, naš dom nije tempirana bomba!!!" - kazao je Magazinović u pismu upućenom zastupnicima EU.

Budući da je Partija Europskih Socijalista uvijek predstavljala progresivni dio europske političke scene, mi, u SDP-u, očekujemo od rukovodstva PES-a da sa velikom pozornošću, kao i do sada, prati događanja na Balkanu, analizira posljedice ovakvih poteza i neutemeljenih izjava, te i reagira u skladu sa svojim uvijek jasnim stavovima u vezi proširenja EU.

Dosadašnji kontakt s poslanicima u Europskom parlamentu, koji dolaze iz naše porodice, nedvosmisleno govore da posljednje odluke i izjave francuskog predsjednika vezane za zemlje Balkana neće ostati bez reakcije. Međutim, molim vas da razumijete da nam sada treba vaša konkretna i odlučna pomoć i podrška više nego ikada. Čitava regija se suočava sa problemima koji ako se od strane institucija EU shvate suštinski, a ne birokratski kao do sada, mogu biti riješeni, a čitava regija može ući u jedan potpuno drugi, pozitivniji ritam.

Upravo zbog toga još jednom želim skrenuti pažnju na nekorektan odnos EU koja birokratskim uvjetima koje postavlja pred BiH, uvjetima za nastavak EU puta, koji u ovim političkim okolnostima nisu lako savladivi, te negativnim porukama koje su dobile Sjeverna Makedonija i Albanija, čitavoj regiji šalje poruku da smo Europljani druge kategorije i da nismo dobrodošli u EU. To će prouzrokovati značajne probleme na području Balkana, ali i natjerati sve u regiji da razmišljaju o alternativama, što svi znamo da nije dobar put - istaknuo je Magazinović.

Također, ističe da je kandidatski status zemalja regije i njihova unutarnja transformacija i jačanje kroz pregovore po poglavljima, jedini način za jačanje zemalja Balkana, kako bi došao dan kada će biti spremne za članstvo u EU.

''Držanje zemalja Balkana u izolaciji neće donijeti ništa dobro ni našoj regiji, ni Europskoj uniji i želja mi je da kroz poteze političara iz naše porodice takvu poruku pošaljemo onima koji Europu i europske vrijednosti doživljavaju potpuno suprotno od nas. Ne sumnjajući da će se nastaviti podrška politici proširenja koju PES dosljedno baštini, te da ćemo zajedno podići glas protiv birokratskog pristupa Balkanu i tražiti jedan potpuno novi, racionalan i produktivan pristup i za zemlje koje teže članstvu u EU, ali i Europskoj uniji, srdačno vas pozdravljam'' - naveo je u pismu Magazinović koje je  upućeno Europskim socijalistima, priopćeno je iz SDP-a.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close