Parlament

Lovrinović žestoko 'pao' po SDA

''Ne mogu više da to ne govorim i neću iznositi stav HDZ-a nego svoj osobni o tome'', rekao je Lovrinović govoreći o sve češćim neslaganjima među strankama koje čine većinu…
Vijesti / Politika | 19. 05. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moram skrenuti pozornost kolegama iz SDA. Krajnje je vrijeme, a to sam govorio, da kažu jesu li oni parlamentarna većina ili nisu. Ako jesu, onda ne treba davati Vijeću ministara nikakve alate, barem od njih, od nas, nego ih treba poduprijeti da rade, da se dođe do nečega'', rekao je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH.

Naime, kako izvještava N1, žestoko je bilo na današnjoj sjednici na kojoj je Lovrinović kritizirao poteze koalicijskih partnera iz Stranke demokratske akcije te je pozvao na raspuštanje parlamentarne većine.

''Ne mogu više da to ne govorim i neću iznositi stav HDZ-a nego svoj osobni o tome'', rekao je Lovrinović govoreći o sve češćim neslaganjima među strankama koje čine većinu, prije svega o odnosima sa SDA.

''Mi iz HDZ-a, a ne govorim u ime HDZ-a, imamo jedno iskustvo s kolegama iz SDA koje traje desetljećima. Dakle mi smo, prvo devedesetih godina čekali da vidimo hoće li oni Jugoslaviju ili hoće samostalnu državu. Pa smo čekali da kažu je li rat njihov ili nije, pa smo vezali zastave, pa smo došli u nekakve probleme, pa smo došli da potpišemo Washingtonski sporazum, pa smo potpisali Daytonski sporazum, pa su rekle kolege da prihvaćaju Bosnu i Hercegovinu kao zemlju konstitutivnih naroda, pa svaki dan govore da su za građansku državu ili unitarnu Bosnu i Hercegovinu, pa sudjeluju u inicijativi koje predlaže oporba pa mi se čini da te inicijative oni kreiraju'', ispričao je Lovrinović.

Potom je pozvao SDA da odluči o svojim daljim koracima u Zastupničkom domu poručivši da je ''ovo prevršilo svaku mjeru''.

''Tako da bih ja volio danas na ovom pitanju ili na nekom sutra pitanju, da oni konačno kažu da oni više neće s ovom parlamentarnom većinom, da oni više neće sa HDZ-om nego da hoće s nekim s kim mogu raditi. Sve učine da naprave parlamentarnu većinu i onda u prošlom i u ovom mandatu bave se potporama različitih inicijativa, uvjeravajući da je to dobro za Bosnu i Hercegovinu, da mi ne valjamo - da oni valjaju. Kolege drage, dajte se odlučite, ako se ne možemo dogovoriti ne moramo ni iznositi pred ovaj Parlament. Bolje da pet nekakvih rješenja uradimo i da to funkcionira, nego da se ovako pred javnošću naduravamo tko je za BiH, a tko nije. Meni se, kolege, čini da sve činite da u ovoj državi stvorite anarhiju. Svi oni koji su s vama tikve sadili, su samo poslužili jednokratno. Meni je ovoga dosta, meni ovo ne treba. Ne želim vas vrijeđati, želim da budete najodgovornija stranka. Ako nećete gospodo, hajmo raspustiti ovu većinu i nemojmo se više lagati. Ne zna se ni tko pije ni tko plaća. Ovo je prevršilo svaku mjeru, pozivam vas da budemo parlamentarna većina'', poručio je.

Naime, razmatranjem zahtjeva dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića (SDA) da se dopuna Zakona o PDV-u razmatra po hitnom zakonodavnom postupku, počeo je nastavak sjednice tog Doma koja je prekinuta prošlog petka.

Zvizdić je na početku objasnio zašto je predložio razmatranje zakona po hitnom postupku kazavši da on ispunjava oba uvjeta da se razmatra u takvoj proceduri imajući u vidu da se svijet i BiH još uvijek suočavaju s pandemijom koronavirusa te je potrebno zakon donijeti, a i u pitanju su jednostavnije izmjene jer ima samo dva člana što je drugi razlog za hitnost, navodi N1.

 

Kopirati
Drag cursor here to close