Reagiranje

Logoraši protiv muzeja HVO-a u Mostaru

Udruženje logoraša Mostar tvrdi kako se novcem poreznih obveznika financira ''pokušaj brisanja povijesti i sakrivanja zločina zarad jedne fašističke ideje''.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2023. u 12:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje logoraša Mostar objavilo je kako je ''iznenađeno'' odlukom Ministarstva obrane BiH da financira uređenje vojnog muzeja HVO-u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru.

''Logoraši grada Mostara i svi logoraši Bosne i Hercegovine koji su prošli pakao 'heliodroma', kampa za zaštitu kako to vole reći sljedbenici zločinačke tvorevine 'HRHB', iznenađeni su da se Ministarstvo obrane usudilo financirati muzej HVO-a u zgradi 'centralnog zatvora' kojem već godinama ne daju pristup sljedbenici politike presuđene u Haagu'', stoji u priopćenju za javnost Udruženja.

Dodaje se kako se na taj način novcem poreznih obveznika financira ''pokušaj brisanja povijesti i sakrivanja zločina zarad jedne fašističke ideje''.

''Također da obavijestimo i sve koji su mislili da mogu da nas spriječe da mjesto stradanja posjetimo, da će nešto učiniti sakrivanjem i pokušajem prekrajanja povijesti, da će Udruženje logoraša 'Mostar' u suradnji sa Savezom udruže logoraša HNK 19. 3. 2023. godine u 10 sati, na prostoru heliodroma obilježit 20. godišnjici početka raspuštanja logora gdje će se položiti cvijeće za sve poginule u ovom svim drugim kazamatima tzv. HRHB'', stoji u priopćenju.

Podsjećamo, zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić posjetio je u ponedjeljak vojarnu u Mostaru sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera general bojnikom Ivicom Jerkićem, a primio ih je zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH brigadir Martin Pažin.

Brigadir Pažin predstavio je plan rekonstrukcije zgrade za unutarnje postave Vojnog muzeja. Prva faza radova realizira se sredstvima donacije, a odvija se na temelju potpisanog memoranduma o sporazumijevanju između Udruge nositelja ratnih odličja HVO FBiH i Ministarstva obrane BiH.

Prigodom obilaska radova zamjenik ministra obrane Slaven Galić je naglasio kako je ''Vojni muzej jamstvo da će se o povijesnoj ulozi i značaju postrojbi Hrvatskog vijeća obrane nastaviti govoriti i prenositi budućim generacijama''.

Ministarstvo obrane će u sljedeće tri godine uložiti 540.000 KM za ovaj Vojni muzej i to po 180.000 KM za svaku godinu, naravno, ista sredstva će biti na raspolaganju i za druge dvije pukovnije OS BiH, istaknuo je Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close