More bit' bidne

Ljubić: Nema zakonskih uvjeta za ustavne izbore u BiH

Naveo je kako je HNS na svom izvanrednom zasjedanju donio zaključke i da on nema što dodati ni oduzeti tim zaključcima.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2022. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi smo već četiri godine svjedoci sveopće institucionalne blokade u BiH. Ukoliko netko želi još četiri godine eskalaciju političke krize i moguću destabilizaciju… Zapravo tko, god to ne želi pristupit će iskrenim razgovorima o izbornoj reformi'', rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a nakon što su raspisani opći izbori za listopad ove godine.

''Bez obzira što je većinom glasova SIP u ovom sastavu raspisao izbore ja i dalje tvrdim da nema zakonskih uvjeta za ustavne izbore u BiH jer jednostavno ne postoji izborni zakon na osnovu kojeg se mogu izabrati delegati u Dom naroda Federacije BiH a onda i sve razine vlasti'', rekao je.

Kaže kako Središnje izborno povjerenstvo nije popunjeno na zakonit način i da je to ''prepreka za slobodne i poštene izbore''.

''I dalje želim vjerovati da proces izmjene izbornog zakona nije završen i da pred nama postoji dovoljno vremena da uz pomoć naših međunarodnih partnera i EU da se dođe do izmjena izbornog zakona. Smatram da još ima vremena da dobijemo regularne i poštene izbore u BiH'', rekao je.

Naveo je kako je HNS na svom izvanrednom zasjedanju donio zaključke i da on nema što dodati ni oduzeti tim zaključcima.

Ljubić je rekao da visoki predstavnik ima dogovornost da reagira u skladu sa svojim ovlastima i da u konačnici nametne izborni zakon koji će realizirati odluke Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koje će omogućiti svakom konstitutivnom narodu i ostalima da izaberu svoje legitimne predstavnike.

Kopirati
Drag cursor here to close