"Uznemirujuće"

Lavrov: Dodik se jedini bori za Dayton

Sergej Lavrov je izjavio da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne radi ništa što nije u skladu s Daytonskim sporazumom i da je gotovo jedini koji se bori za Dayton ispred agresivnog napada Zapada na taj dokument.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2022. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapad pokušava nelegalno da potiče djelovanje Sarajeva da donosi vanjsko-političke odluke bez bilo kakvog uzimanja u obzir mišljenja Republike Srpske i to je najgrublje kršenje Daytonskog sporazuma, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da Zapad ne može ni da zamisli da neka zemlja na Balkanu može da bude neovisna, da neki političar na Balkanu može da bude neovisan, zato što je Zapad navikao da koristi "različite Christane Schmidtove kako bi svima upravljao i kako bi sve ucjenjivao i postavljao ultimatume".

Zločinačka politika 

"Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i da pretvori i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko civilno društvo, kako oni kažu. Ti je zapravo zahtjev da se zaborave svoji korijeni, svoja kultura, svoja tradicija, isključivo iz interesa da Zapad postigne svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu. I to je zaista zločinačka politika", rekao je Lavrov.

Sergej Lavrov je izjavio da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne radi ništa što nije u skladu s Daytonskim sporazumom i da je gotovo jedini koji se bori za Dayton ispred agresivnog napada Zapada na taj dokument.

Lavrov je istaknuo da je ono što se radi prema Dodiku zaista jako uznemirujuće, zato što je on u suštini jedan od veoma malog broja političara koji se realno bori za daytonske principe.

Video: Lavrov za RTRS: Dodik je prijatelj Ruske Federacije

Naveo je primjer kako je "Zapad lagao da neće da širi NATO, da će Minski sporazum o Donbasu biti ispunjen, da će biti stvorena Zajednica srpskih općina na Kosovu, a isto tako laže da je privržen Daytonskom sporazumu".

Zapravo, kaže, Zapad radi sve da bi u okviru tzv. reforme biračkog procesa natjerao Hrvate, da oni prihvate da će ih, kao i prije, u zajedničkim institucijama BiH predstavljati Bošnjaci ili ljudi koji su potpuno politički suglasni s Bošnjacima.

"Cilj je držati BiH u napetosti" 

Lavrov je ukazao na navodnu isključivost Zapada i naviku da stalno lažu kako bi opravdali vlastito bezakonje, kao i da stvarno postoji pojam tzv. visokog predstavnika.

On je podsjetio da je još 2006. godine Upravni odbor Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma donio odluku da je vrijeme da se zatvori "mala radnja" i da se ukine ta funkcija visokog predstavnika.

"Ali, uz pomoć različitih izgovora, po pravilu vještačkih, izmišljenih, taj proces se odugovlačio i kada je istekao rok prethodnom visokom predstavniku, mi smo rekli da je vrijeme da se prelazi na višu politiku poštovanja prema BiH, ipak je ona neovisna zemlja već više desetljeća i još njome upravlja neki imenovani predstavnik, koji ima prioritet nad svim državnim organima BiH", rekao je Lavrov.

Video: Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije - ekskluzivno za RTRS iz Moskve 

Dodao je da su zapadnjaci odgovorili da to ne smije nikako, a da je cilj da se cijela BiH drži u napetosti i da nju ne pušta od sebe, ali je ukazao da ima još onih, kao što je Republika Srpske, koja ne želi da bude podčinjena.

"Oni žele da je podčine pa su imenovali Schmidta iz Njemačke uz najgrublje kršenje procedure, a to znači da Zapad, kao i prije, želi da manipulira BiH zbog svojih interesa i da od nje pravi još jednu bazu za širenje NATO na Balkanu. Schmidt nema nikakvog legitimiteta, ali da ne sumnja u to da će Zapad pokušati da stvori još jedno bezakonje", navodi Lavrov.

Kopirati
Drag cursor here to close