Opravdanje

Lasić: Za zgrade stranaka nećemo dati 600 nego 500 tisuća

Vijesti / Politika | 05. 11. 2014. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada Hercegovačko-neretvanske županije nije planirala za obnovu stranačkih prostorija izdvojiti 600.000 KM nego 500.000 KM'', rekao je Večernjem listu predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić naglasivši kako bi se ta sredstva raspodijelila na ovaj način isključivo u slučaju rebalansa proračuna i ako se ocjeni da se ovaj prijedlog može ispuniti nakon što se izmire sve obveze iz proračuna.

Lasić je rekao kako je odbijanje ministara iz SDP-a da sudjeluju na sjednici Vlade na kojoj je donesena takva odluka pokušaj SDP-a da prikupi poneki politički bod iako su ministri na izvanrednoj konferenciji za medije rekli kako se ne radi o prikupljanju bodova nego da ne žele sudjelovati u nezakonitim odlukama.

''Ova Vlada će raditi punom snagom sve do imenovanja nove vlade. Nikakva politička prepucavanja neću dopustiti preko Vlade ili proračunskih korisnika. Može se očekivati kako će saziv ove vlade biti sličan i u idućem mandatu. Sigurno je kako će jedina promjena biti ta da će se vlada sastavljati bez SDP-a i to je razlog zašto su ministri iz reda ove stranke nervozni'', rekao je Lasić.

Naime, na sjednicu Vlade HNŽ-a održanu u utorak nisu htjeli doći ministri iz SDP-a jer se ne slažu s davanjem suglasnosti Statuta Agencije za privatizaciju HNŽ-a smatrajući da bi se njime blokirala objava podataka o privatizaciji u ovoj županiji. Isto tako, ministri se protive odluci da se iz županijskog proračuna izdvoje sredstva za obnovu središnjica SDA i HDZ-a BiH koji su zapaljeni tijekom prosvjeda u veljači ove godine.

Županijski ministar financija Samir Hadžihusejnović je izjavio da je ta odluka nezakonita i da ta stavka u proračunu HNŽ-a uopće nije planirana.

''Nemamo tih 600.000 KM niti ih imamo otkud preraspodijeliti. Mi jednostavno taj novac nemamo'', izjavio je Hadžihusejnović te najavio kako će poništiti ovu odluku Vlade HNŽ-a.

''Ako ćemo obnavljati išta, preče je obnoviti zgradu Gradske uprave, a najpreče ponašati se po zakonu'', rekao je Hadžihusejnović dodavši kako se nema novca ni za prijeko potrebno dovršavanje zgrade Osnovnog suda u Mostaru.

Ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Radenko Mirić je rekao kako je ''politika pobijedila pravo''.

''Pogotovo je to vidljivo na točci o statutu za privatizaciju. Kvalitetan odgovor nismo dobili osim da se ne razumijemo u te stvari. Akumulirani dug prema pravosudnim tijelima je oko 795 tisuća KM i dobar domaćim bi prvo trebao rješavati ove dugove, a ne oko plaćanja štete strankama'', rekao je Mirić.

Ministar gospodarstva HNŽ-a Amer Zagorčić rekao je kako bi se spomenutim novcem mogli riješiti drugi problemi, a ministri zamjeraju Vladi jer nije donijela odluku da se izdvoji novac za obnovu Gradske uprave koja je također spaljena u prosvjedima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close