Posjeta Bosni i Hercegovini

Lagumdžija 'opleo' po Erdoganu: ''Njegova politika pogubna je za Bošnjake''

Lagumdžija je Erdoganove poruke okarakterizirao kao zastrašujuće i pogubne.
Vijesti / Politika | 08. 09. 2022. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji šef bosanskohercegovačke diplomacije i dugogodišnji čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je pogubnom za Bošnjake izjavu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je u utorak navečer u Sarajevu optužio Zapad da pokušava podijeliti i uništiti muslimane.

''Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome'', rekao je Erdogan prigodom posjeta sjedištu vodstva Islamske zajednice u BiH. Njegovu su izjavu naknadno prenijeli lokalni mediji.

Erdogan je tom prigodom na iskušenja upozorio poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Huseina Kavazovića, te okupljene islamske vjerske službenike s kojima je bio i čelnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske zajednice Bakir Izetbegović. Nazvao ga je bratom te pohvalio njegovu ulogu, što se razumije kao izravna potpora Izetbegoviću u predizbornoj kampanji koja se odvija u Bosni Hercegovini.

Lagumdžija je takve poruke okarakterizirao kao zastrašujuće i pogubne.

''To je jedna zastrašujuća izjava. Radi se o vrlo ozbiljnom čovjeku (Erdogan) i ta njegova izjava je duboka pogubna za BiH. To je čista poruka Bošnjacima da ne vjeruju Zapadu. Tko je alternativa Zapada?'', upitao se Lagumdžija gostujući sinoć na N1 Televiziji.

Pri tome je kritizirao Izetbegovića mlađeg kazavši da, za razliku od oca Alije Izetbegovića, zbog politike koju danas vodi, gura Bošnjake i BiH u izolaciju.

''Bakir Izetbegović je upao u procijep podjela u muslimanskom svijetu. Dvadeset šest godina kasnije došli smo u situaciju da nas ne podržava ni Istok ni Zapad. Dovodimo Erdogana da nam šalje poruke da se trebamo bojati Zapada'', upozorio je Lagumdžija.

Kopirati
Drag cursor here to close