Heliodrom

Krug 99: Plan izgradnje muzeja HVO-a na mjestu bivšeg logora nastavak negiranja zločina

Vijesti / Politika | 02. 07. 2023. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neuspjeh međunarodne zajednice da zaustavi negiranje zločina iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini pokazao se i na primjeru izražene namjere da će se na mjestu logora za Bošnjake u Mostaru, Heliodrom, graditi muzej Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Kazali su to na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 u Sarajevu profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut prof. dr. David Pettigrew, te predstavnici Udruženja logoraša Grada Mostara Emir Hajdarović i Edin Batlak, govoreći o temi "Korijeni udruženih zločinačkih pothvata i genocida u državnom udaru".

Naime, kako je rečeno, uz financijsku podršku Hrvatske i odobrenje Bosne i Hercegovine, uključujući Ministarstvo obrane, namjerava se graditi objekt koji bi trebao služiti poricanju i zaboravu ratnih zločina zbog kojih su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju šest komandanata HVO-a osuđeni na zatvorske kazne ukupno duže od stotinu godina.

Radovi na izgradnji muzeja su počeli u okviru kompleksa kasarne "Stanislav Baja Kraljević" u naselju Rodoč u Mostaru, mjestu na kojem se nalazio logor Heliodrom, a u koji su pripadnici HVO-a zatvarali Bošnjake tijekom devedesetih.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović i profesor Pettigrew upozorili su danas da bez otklanjanja posljedica svih vrsta negiranja zločina neće biti moguće osigurati da se genocid i drugi zločini više nikada ne dogode i da se ne realiziraju namjere udruženog zločinačkog pothvata.

Pettigrew je naglasio i da je izgradnja muzeja uvreda ljudskoj pristojnosti, izdaja istine i vrijeđanje preživjelih žrtava, dok međunarodna zajednica ne čini dovoljno na zaustavljanju toga postajući tako sudionik takvih radnji.

Istovremeno podsjetio je i da je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ovog tjedna psovao genocid na službenom političkom sastanku, a tom bh. entitetu Narodna skupština usvojila zakone koji nedvojbeno podrivaju Ustav BiH i prijete miru i stabilnosti.

Predsjednik Udruženja logoraša Grada Mostara Emir Hajdarović kaže da nikome nije moglo pasti na pamet da će se, 29 godina nakon izlaska iz logora koje je u Hercegovini oformio HVO, logoraši morati boriti za zaustavljanje izgradnje muzeja vojnoj komponenti koja im je oduzela dostojanstvo.

"Ako se to dozvoli bit će to spomenik neljudskosti i stravičnim zločinima počinjenim na tom mjestu. Ni ovdje pa ni nigdje u BiH gdje su činjeni zločini ne smije se dozvoliti izgradnja objekta koji će veličati te zločine", naglasio je Hajdarović.

Zato je najavio da će uime Udruženja uputiti službeni dopis svim institucijama da se dio prostora gdje se nalazio logor Heliodrom ustupi kako bi se napravio muzej kojim će odati počast stradalim logorašima ne samo na tom mjestu nego na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Nadzornog odbora Udruženja logoraša Grada Mostara Edin Batlak smatra da je ovaj trenutak posljednji spas za BiH jer je na sceni ostvarivanje ciljeva udruženog državnog udara.

Stoga, današnji govornici na sesiji su uputili poziv da se zaustavi negiranje zločina, a da se međunarodna zajednica uključi aktivnije u postizanje tranzicijske pravde.

Kopirati
Drag cursor here to close