Vijeće ministara

Križaljka: Cvitanović sjeda u ministarsku fotelju?

U HDZ-u, kako navode Nezavisne novine, situacija je mnogo jasnija i čišća. U Tegeltijin ured trebali bi sjesti provjereni kadrovi ove stranke.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2019. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Ono što je sigurno u križaljci za fotelje u Vijeću ministara, a što je Nezavisnim novinama potvrđeno iz izvora bliskih koalicijskim partnerima, poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dobit će Staša Košarac, trenutni predsjednik Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu BiH. 

Navodno, dva preostala ministarstva - promet i komunikacije te ljudska prava i izbjeglice - mogli bi preuzeti koalicijski partneri SNSD-a iz Republike Srpske, ali to još nije dogovoreno.

Nezainteresirani Zvizdić

I u SDA još nije donesena konačna odluka o budućim ministrima, ali ono što se priča po kuloarima je da je fotelja šefa bh. diplomacije nuđena Denisu Zvizdiću, predsjedatelju Zastupničkog doma BiH i prvom čovjeku Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, ali da on nije baš bio zainteresiran za to.

Navodno, to bi mjesto trebala preuzeti Bisera Turković, provjereni i odani kadar SDA, koja ima veliko iskustvo u diplomaciji. Ona je bila veleposlanik BiH u Sjedinjenim Američkim Državama te diplomata u Belgiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, stalnoj misiji BiH pri Uredu Ujedinjenih naroda i Misiji OSCE-a u Beču. Trenutno je veleposlanica BiH u Kataru.

Ministarstvo sigurnosti, prema dogovoru SDA s bošnjačkim partnerima, pripalo je SBB-u, a prema saznanjima Nezavisnih, tu poziciju trebao bi preuzeti lider te stranke Fahrudin Radončić, koji je u ovom trenutku delegat u Domu naroda BiH.

Povratak Juska

Međutim, u političkim krugovima zadnjih dana spominje se i kadar ove stranke Ismir Jusko, koji je u prošlom sazivu Vijeća ministara bio ministar prometa i komunikacija, a trenutno je u Vladi Kantona Sarajevo ministar za boračka pitanja. U stolicu ministra odbrane najvjerojatnije bi trebao sjesti kadar DF-a Sifet Podžić.

U HDZ-u, kako navode Nezavisne novine, situacija je mnogo jasnija i čišća. U Tegeltijin ured trebali bi sjesti provjereni kadrovi ove stranke. Tako bi kao ministar financija i trezora trebalo da ostane aktuelni Vjekoslav Bevanda.

Postoji velika mogućnost da na mjestu ministra pravde i u sljedeće tri godine ostane aktualni ministar Josip Grubeša, iako se često spominjalo ime Bariše Čolaka, koji je trenutno delegat u Domu naroda BiH i koji je već ranije obavljao spomenutu ministarsku funkciju.

Cvitanoviću fotelja?

Tko će biti ministar civilnih poslova, još je neizvjesno, mada se često spominje mogućnost da Dragan Čović i HDZ tu poziciju daju svojim hrvatskim partnerima i da je najbliže toj fotelji Ilija Cvitanović, lider HDZ 1990. Spominjalo se i ime, a njega banjalučke novine ne spominju, aktualnog predsjednika Federacije Marinka Čavare kako budućeg ministra civilnih poslova.

Strankama za raspodjelu bit će i pozicije deset zamjenika ministara s obzirom na to da svako ministarstvo ima po jednog zamjenika ministra, a Ministarstvo obrane dva. Zamjenik ministra, prema zakonu, mora biti druge nacionalnosti u odnosu na ministra.

Neizvjesno je još, kako ističe izvor Nezavisnih, kako će te pozicije biti podijeljene, jer koalicijski partneri žele "ljude iz svojih stranaka" na tim pozicijama u ministarstvima poput financija i trezora, vanjskih poslova, pravde, ali i bezbjednosti.

"SDA je ministarske pozicije dala partnerima DF-u i SBB-u, zbog toga što svoj kadar želi na pozicijama zamjenika u ključnim ministarstvima", tvrdi izvor Nezavisnih i dodaje da je SNSD spreman da zamjeničke pozicije u veoma bitnim ministarstvima ustupi Srpskom klubu, odnosno stranačkim kolegama Nenada Stevandića.

Tegeltijina laž

Podsjećamo, prema političkom i koalicionom dogovoru SNSD-a, SDA i HDZ-a, svakom će pripasti po tri ministarstva, a pozicija predsjedavajućeg SNSD-u.

Prema raspodjeli koju su partneri davno dogovorili, SNSD-u pripadaju vanjska trgovina i ekonomski odnosi, promet i komunikacije i ljudska prava i izbjeglice, SDA vanjski poslovi, bezbjednost i odbrana i HDZ-u pravda, civilni poslovi i financije i trezor.

 

Zoran Tegeltija je u utorak dobio zeleno svjetlo parlamentarnog povjerenstva za imenovanje i izbor Vijeća ministara BiH kao kandidat za prvog čovjeka ove institucije BiH, te bi Zastupnički dom trebalo da ga imenuje za predsjedatelja sljedećeg tjedna i od tada u sljedećih 35 dana bi trebalo sastaviti svoj ured.

No, i imenovanje Tegeltije ne prolazi glatko. Naime, on je u odgovorima članovima povjerenstva rekao kako nije kažnjavan, ali je činjenica da je osuđen na godinu dana zbog zlouporabe ovlasti a negovorenje istine pred povjerenstvom je kažnjivo djelo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close