Reformski put

Krišto: Obvezuje nas odgovornost koju smo preuzeli, moramo krenuti u reforme

"Moramo krenuti u reforme kako bismo napravili iskorak na putu koji je bitan za BiH i kako bi država doista postala sigurna, politički stabilna i ekonomski jaka. Izgrađujemo političke, društvene i ekonomske odnose unutar BiH'', rekla je Krišto.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2023. u 16:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je reformski put, izjavila je u srijedu predsjedateljica organa izvršne vlasti Borjana Krišto.

Krišto je na konferenciji za novinare izrazila zadovoljstvo zbog toga što su novi članovi Vijeća ministara izabrani u rekordnom vremenu nakon prošlogodišnjih Općih izbora i istakla da ih to obavezuje na odgovornost.

"Obvezuje nas odgovornost koju smo preuzeli nakon izbora prošle godine. Obvezuje nas da međusobno radimo na dijalogu da izgrađujemo povjerenje i radimo na stvaranju boljih uvjeta za sve koji žive u BiH", rekla je Krišto.

Reforme

Istaknula je da je "opredjeljenje novog saziva Vijeća ministara BiH reformski put" i da državna vlast mora opravdati status kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, a koji je Bosna i Hercegovine nedavno dobila.

"Moramo krenuti u reforme kako bismo napravili iskorak na putu koji je bitan za BiH i kako bi država doista postala sigurna, politički stabilna i ekonomski jaka. Izgrađujemo političke, društvene i ekonomske odnose unutar BiH. Ono što ćemo raditi i na čemu ćemo inzistirati jeste da imamo suradnju izvršne i zakonodavne vlasti, jer možemo činiti sve. Napredak, kada je u pitanju BiH, ne može biti bez sinergije ove dvije zakonodavne i izvršne vlasti", istaknula je Krišto.

Zastupničkidom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdio je u srijedu imenovanje novog saziva Vijeća ministara, čime je BiH skoro četiri mjeseca nakon održanih opštih izbora dobila vladu.

Zastupnici su na hitnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda potvrdili odluku predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara BiH.

Imenovanje

Za ministre su glasala ukupno 23 zastupnika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Na današnjoj sjednici zastupnici su potvrdili imenovanje Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zorana Tegeltije (SNSD) za ministra financija i trezora, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davora Bunoze (HDZ) za ministra pravde, Edina Forte (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Dubravke Bošnjak (HDZ) za ministricu civilnih poslova, Nenada Nešića (DNS) za ministra sigurnosti, Zukana Heleza (SDP) za ministra obrane i Sevlida Hurtića za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Također je potvrđeno i imenovanje Ljiljane Lovrić za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ivice Bošnjaka za zamjenika ministra sigurnosti, Slavena Galića za zamjenika ministra obrane, Josipa Brkića za zamjenika ministra vanjskih poslova, Aleksandra Goganovića za zamjenika ministra obrane, Ognjena Janjića za zamjenika ministra komunikacija i prometa, Marijane Mojić za zamjenicu ministra civilnih poslova, Elvira Mahmuzića za zamjenika ministra pravde, Muhameda Hasanovića za zamjenika ministra financija i trezora, Duške Jurišić za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Zamjenici predsjedateljice Vijeća ministara BiH biće Zoran Tegeltija i Zukan Helez.

 

Krišto i Schmidt

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i nužnim reformama koje će voditi prema stabilnosti, napretku i, u konačnici, euroatlantskoj budućnosti BiH

Sugovornici su se suglasili da su zaštita kolektivnih i individualnih prava kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva kroz implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH i domovima naroda kao i provedba presuda Europskog suda za ljudska prava prije svega obveza i stvar dogovora domaćih političkih predstavnika, navodi se u saopćenju Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close