Presuda šestorci

Krišto: Haški sud je politički sud i očekujem takve odluke

''Žlim reći da ono što je bila zadaća Haškog suda jeste da radi na pomirenju. Mislim da svoju zadaću, na neki način, nije ispunio'', zaključila je Krišto.
Vijesti / Politika | 28. 11. 2017. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je danas u Sarajevu, upitana za očekivanja u vezi s izricanjem konačne presude u predmetu „Jadranko Prlić i drugi“, izjavila novinarima da ne bi govorila o iščekivanjima.

''Za mene, kao nekoga tko je pravnik, treba to da kaže sud. Ali ono što mogu reći i što svi znamo, Haški sud je politički sud i očekujem takve odluke. Kakva god ona bude, u svakom slučaju ona ne može biti drugačija'', kazala je Krišto.

Dodala je da, što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata, „nijedno neovisno pravosuđe, pa ni Međunarodni sud, ne poznaje institut kolektivne odgovornosti“.

''Tako da udruženi zločinački poduhvat je jedna konstrukcija koja se uradila na takav jedan način. Prema tome, neka sud kaže svoje, neka utvrdi određene činjenice, a to ni na kakav način, po meni, ne može utjecati na trenutne odnose niti na neke buduće odnose unutar konstitutivnih naroda pa i BiH'', navela je Krišto.

Jednostavno, ponovila je ona, to je politička odluka.

''Žao mi je zbog ljudi koji su proveli tolike godine tamo, a da se nisu neke stvari dogodile i iza čega ne stoje. Naravno da se ratna pravila, u vrijeme rata, svugdje krše. Naravno, žao mi je svih žrtava koje su se dogodile u tom ratu od bilo koga. Ali želim reći da ono što je bila zadaća Haškog suda jeste da radi na pomirenju. Mislim da svoju zadaću, na neki način, nije ispunio'', zaključila je Krišto.

Kopirati
Drag cursor here to close