Inzko s Guterresom

Krajnje je vrijeme da vlasti u BiH ispune obećanja

''Krajnje vrijeme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja da će sačuvati mir i stabilnost i da zemlju povedu naprijed'', istaknuo je Inzko.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2019. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda 5. studenog, visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu se u New Yorku sastao s Antoniom Guterresom, glavnim tajnikom UN-a.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o glavnim elementima iz polugodišnjeg izvješća koji je visoki predstavnik podnio Vijeću sigurnosti.

Visoki predstavnik je naglasio da, unatoč činjenici da su Opći izbori 2018. godine provedeni prije više od godinu dana, formiranje vlasti još uvijek nije završeno na razini države i Federacije BiH, kao i u nekim županijama.

''Stranke se također ne slažu kada je riječ o temeljnim aspektima Ustava BiH, pri čemu neke vodeće stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj osporavaju i samu ulogu, teritorijalni integritet i nadležnosti države kao i važeće zakonske obaveze i politiku BiH'', rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik također je osudio krajnje sramotni revizionizam ili čak otvoreno negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH, koji dolaze od nekih političara i javnih osoba u BiH.

''Potpuno je neprihvatljivo da neki političari i dalje negiraju činjenicu, koju su utvrdili i domaći i međunarodni sudovi, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. Tragična prošlost neosporno je dokumentirana, zato je sada vrijeme da se težište stavi na pomirenje i izgradnju budućnosti za sve građane BiH'', kazao je Inzko i naglasio:

''Krajnje vrijeme da vlasti u BiH ispune svoja obećanja da će sačuvati mir i stabilnost i da zemlju povedu naprijed, otvore konstruktivni dijalog, formiraju vlast na svim razinama i počnu rješavati otvorena pitanja, uključujući i brojne socijalno-ekonomske izazove s kojima se bh. građani suočavaju''.

Inzko je zahvalio glavnom tajniku za stalnu i dragocjenu podršku miru, stabilnosti i prosperitetu u BiH i važnu ulogu UN-a te ga obavijestio o očekivanjima u vezi s predstojećom 25. godišnjicom genocida u Srebrenici, koja će se obilježiti 2020. godine, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close