Granični prijelazi

Košarac traži pomoć Sattlera zbog hrvatske odluke

Košarac kaže kako je na ovaj način onemogućeno korištenje pet graničnih prelaza za tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku za vozila prethodno spomenute nosivosti i dužine.
Vijesti / Politika | 25. 05. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je danas hitnu reakciju šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Sattlera zbog najave da će Republika Hrvatska izvršiti prekategorizaciju pet graničnih prelaza sa BiH, koji su ranije korišteni za tranzitni promet teretnih vozila.

Kako je navedeno u priopćenju ministarstva, Košarac uputio je dopis Sattleru, nakon što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske usvojilo Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku, a kojim su jednostrano određene ceste po kojima se mora odvijati transportni promet teretnih motornih vozila nosivosti iznad 7,5 tona i ukupne dužine do 14 metara.

''Spomenuti Pravilnik je jednostrani akt i ne samo da je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, nego je u suprotnosti i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH'', upozorio je ministar Košarac u dopisu šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.

Ministar Košarac istaknuo je da je Pravilnikom propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do pet graničnih prelaza između BiH i Republike Hrvatske, a koji su definirani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prijevoz roba na osnovu Ugovora BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima.

Naglasio je kako je na ovaj način onemogućeno korištenje pet graničnih prelaza za tranzit robe iz BiH kroz Hrvatsku za vozila prethodno spomenute nosivosti i dužine.

''Ovakva odluka Hrvatske će proizvesti niz negativnih posljedica za značajan dio gospodarstva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, jer se u velikoj mjeri ograničava, komplicira i produžava vanjskotrgovinski promet, kao i vrijeme transporta roba po prethodno utvrđenim cestovnim pravcima koji povezuju BiH i EU'', naveo je u dopisu ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, neophodno je da EU pruži pomoć i podršku kako bi se ovo pitanje riješilo u najboljem interesu za gospodarstvenike iz BiH.

''Imajući u vidu prethodno navedeno, molimo Vas za hitnu reakciju u cilju otklanjanja propusta nastalih donošenjem spomenutog Pravilnika, te njegovog usklađivanja sa Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'', naglasio je ministar Košarac u dopisu Sattleru.

Kopirati
Drag cursor here to close