Komentirao sankcije

Košarac: Očigledno je da je veleposlanik poprimio isuviše sarajevskih mirisa

"Uvođenje sankcija najvišim dužnosnicima RS odraz je američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile".
Vijesti / Politika | 01. 08. 2023. u 12:28 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da "tendenciozne američke sankcije ne mogu promijeniti izbornu volju srpskog naroda, koji čvrsto stoji uz politiku rukovodstva RS".

"Uvođenje sankcija najvišim dužnosnicima RS odraz je američke bahatosti, bezobrazluka, ali i krajnje nemoći takozvane velike svjetske sile, koja isključivo razumije argument sile, potpuno ignorirajući silinu argumenata", poručio je Košarac u izjavi za agenciju Srna.

Trn u oku

Rekao je i da je krajnje licemjerno i maliciozno optuživati rukovodstvo RS za neustavne i antidejtonske aktivnosti, jer ne postoji nijedan primjer, niti dokaz da RS krši Ustav BiH i Daytonski sporazum.

"Naprotiv, RS i svi njeni dužnosnici apsolutno primjenjuju i inzistiraju na poštovanju Ustava i izvornog Daytona. Mi podržavamo i zagovaramo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez inostranog intervencionizma", dodao je Košarac.

Dodao je da "zapadnim centrima moći evidentno smeta činjenica da od rukovodstva RS ne mogu da naprave svoje poslušnike, koji će bespogovorno slušati i ispunjavati njihove naredbe".

"To im je trn u oku, zbog čega nastoje da silom i sankcijama politički discipliniraju dužnosnike RS. Neće im poći za rukom, ma koliku silu prosipali", rekao je Košarac.

Nonsens i sarajevski utjecaj

Kako je naglasio, nonsens je sankcionirati legitimno i legalno izabrano rukovodstvo RS zbog usvajanja odluka na demokratski način u institucijama RS.

"Paradoksalno je da nam Amerikanci drže slovo o demokraciji, a da pri tome na najgrublji način, nasilnički gaze izbornu volju srpskog naroda u RS, pribjegavajući nedemokratskim mjerama", naveo je Košarac.

Dodao je da u svemu ovome ne treba zanemariti ni sarajevski utjecaj na Veleposlanstvo SAD u BiH.

"Očigledno je da je američki veleposlanik poprimio isuviše sarajevskih mirisa i groznih podvala. Odavno ne vjerujemo u kredibilnost izvještaja koje dostavlja svojim šefovima u SAD. Svaki novi nasrtaj na RS osnažuje uvjerenje da američki veleposlanik nije dobronamjeran prema srpskom narodu i RS. Vrijeme mu je da ode", poručio je Košarac.

Neće utjecati na rukovodstvo

Prema njegovim riječima, sankcije, nasilje, ucjene i prijetnje kako Amerike, tako i drugih zapadnih centara moći, neće utjecati na rukovodstvo RS da nastavi s jasno definiranom politikom očuvanja RS, njene pozicije, te Ustavom i Daytonom zagarantiranih prava.

"Građani RS prepoznali su ispravnost takve politike i daju joj povjerenje u svakom izbornom ciklusu. Nebulozni pokušaji američke administracije da nasiljem to promijeni, ostat će to što jesu – nasilnički i nebulozni pokušaji", izjavio je ministar Košarac.

Podsjećamo, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD jučer je na crnu listu stavio dužnosnike iz bh. entiteta RS zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na crnoj listi su se našli Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, te predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Kopirati
Drag cursor here to close