GRECO

Korupcija i BiH: Država nije učinilia ništa da krađa prestane

Nijedna od petnaest preporuka sadržanih u četvrtoj rundi Procjene antikorupcijskih politika koje se tiču ​​parlamentarnih zastupnika i pravosudnih dužnosnika nije u potpunosti primijenjena. Jedanaest preporuka je djelomično primijenjeno...
Vijesti / Politika | 16. 12. 2020. u 12:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa država protiv korupcije (GRECO) pri Vijeću Europe smatra da je razina poštivanja preporuka za Bosnu i Hercegovinu „općenito nezadovoljavajući“, navodi se u priopćenju iz Vijeća Europe.

U dva danas objavljena odvojena izvještaja - o razina poštivanja preporuka usmjerenih na sprečavanje korupcije među članovima parlamenta, sucima i tužiteljima te o inkriminacijama i transparentnosti financiranja stranaka - GRECO zaključuje da Bosna i Hercegovina nije postigla značajniji napredak.

Nijedna od petnaest preporuka sadržanih u četvrtoj rundi Procjene antikorupcijskih politika koje se tiču parlamentarnih zastupnika i pravosudnih dužnosnika nije u potpunosti primijenjena. Jedanaest preporuka je djelomično primijenjeno, a četiri nikako.

Nije se dogodio nikakav novi razvoj događaja za jačanje sustava integriteta parlamentaraca. Nisu uvedena pravila za zastupnike o njihovoj interakciji s trećim stranama. Nisu pružene nove informacije o tome kako se Kodeks ponašanja provodi. Novi zakon o sukobu interesa još uvijek nije usvojen, a također nedostaju mogućnosti savjetovanja i obuke za sprečavanje korupcije za članove parlamenta, navodi GRECO, dodajući da vlasti tek trebaju uvesti vjerodostojan i neovisan mehanizam za rješavanje problema sukoba interesa i osigurati detaljnu provjeru izjava o imovini.

Što se tiče sudaca i tužitelja, Zakon o Visokom sudskog i tužiteljskom vijeću (VSTV) u pripremi je već sedam godina, a odvojena sudska i tužiteljska odjeljenja i potkomisije tek trebaju biti uspostavljene u okviru struktura VSTV-a. Iako su uzeli u obzir da je procjena učinka proširena tako da uključuje glavne tužitelje na državnom i entitetskim nivoima, GRECO nije mogao dobiti jamstva da će ove procjene biti zaštićene od uplitanja izvršne i zakonodavne vlasti.

S obzirom na nedostatak opipljivog napretka, GRECO zaključuje da je vrlo nizak nivo poštivanja preporuka ''općenito nezadovoljavajući'' i, u skladu sa svojim pravilom 32, traži od čelnika izaslanstva Bosne i Hercegovine da dostavi izvještaj o napretku u provođenju preporuka na čekanju, do 30. rujna 2021.

U svom novom izvještaju o praćenju trećeg kruga evaluacije koji se fokusira na inkriminacije i transparentnost financiranja stranaka, koji je također objavljen danas, GRECO utvrđuje da nije bilo značajnog napretka od decembra 2018. Ukupno je samo 10 od 22 preporuke zadovoljavajuće provedeno, osam ostaje samo djelomično primijenjeno, a četiri nikako. Treba učiniti još mnogo toga na jačanju transparentnosti financiranja političkih stranaka. Što se tiče prethodnog izvještaja, čelnik delegacije Bosne i Hercegovine treba dostaviti izvještaj o napretku u provođenju preporuka na čekanju, do 30. rujna 2021. godine.

Grupa država protiv korupcije (GRECO) tijelo je u sklopu Vijeća Europe koje ima za cilj poboljšati kapacitet svojih članova za borbu protiv korupcije praćenjem poštivanja antikorupcijskih standarda. Pomaže državama da utvrde nedostatke u nacionalnim antikorupcijskim politikama, potičući potrebne zakonodavne, institucionalne i praktične reforme. Trenutno se sastoji od 47 država članica Vijeća Europe, Bjelorusije, Kazahstana i Sjedinjenih Američkih Država.

Kopirati
Drag cursor here to close